Česko trápí sucho, vláda ale nějaké změny zatím nechystá

16. červenec 2018

Vědci z přírodovědeckých fakult nebo Akademie věd v posledních dnech poslali politikům otevřené dopisy s apelem, aby se problémy s vodou a suchem začaly opravdu řešit. Mají politici nějaké konkrétní plány, nebo zůstává u slov?

Podle Dany Balcarové, poslankyně Pirátů a předsedkyně Výboru pro životní prostředí, existují různé strategie a koncepty, jak se na klimatickou změnu připravit. Bohužel prý ale z vlády nepřicházejí zákony, které by na to reagovaly.

S tím souhlasí Martin Rulík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a předseda výboru České limnologické společnosti, který nepozoruje žádná dílčí zlepšení. „Spíše naopak se sitauce a zhoršuje a letošní rok opět ukazuje, že zásoby vody v krajině jsou minimální,“ říká.

Sami s tím nic neuděláme...

„V Poslanecké sněmovně i ve Výboru životního prostředí je politická síla rozložená tak, že převažují poslanci, kteří teď uzavřeli koalici (ANO, ČSSD a KSČM) a často s nimi hlasují i poslanci SPD. Takže mají převahu a jejich nastavení k ochraně životního prostředí je nízké,“ vysvětluje Balcarová, proč se změny nedaří prosadit.

Lesy jsou poměrně velkou zásobárnou vody. Jejich transpirace přispívá do toho malého koloběhu vody v krajině. Obrovskou retenční schopnost mají také půdy, k tomu ale potřebujeme kvalitní ornice. Bohužel naše půdy jsou dneska naprosto zdegradované, uválcované těžkou technikou a postrádají dostatek humusu.
Martin Rulík

Aktuálně Výbor pro životní prostředí žádné změny v legislativě k projednávání nemá. Vláda se, aspoň do konce roku, zákonu o vodách prý taky věnovat nechystá.

A co vláda?

Martin Rulík vysvětluje, že na sucho by se mělo nahlížet komplexně. Celkové zásoby vody a její chování totiž ovlivňuje krajina jako taková. Zapomínat by se němělo třeba na to, že svou roli v koloběhu vody hrají i lesy nebo kvalita půdy.

Předseda výboru České limnologické společnosti také připomíná, že opět neprošla protierozní vyhláška, která by měla zlepšit kvalitu půd a retenční schopnost krajiny. Výhrady prý přitom zaznívaly zejména ze strany ministerstva zemědělství. „Byla by velice potřeba novela vodního zákona, říká Martin Rulík a dodává, že mimo jiné chybí i novelizace nařízení vlády, která řeší hodnoty znečištění vod.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související