Česko bude na olympiádě reprezentovat i kůň. „Je to charakter a srdcař,“ potvrzuje parkurový jezdec

22. červenec 2021

Český parkurový tým se po 84 letech představí na letní olympiádě. Do Tokia už brzy odcestují čtyři koně se svými jezdci. Bude mezi nimi taky hřebec Warness, který vyrůstal v píseckém hřebčinci.

Čtěte také

Tady v tom boxu Warness stál. Ještě tady má schovanou tabulku, kde je jeho jméno, původ, datum narození a míry. Čeká to tady na něj, až se vrátí,“ ukazuje parkurový jezdec Jakub Štěrba z hřebčince v Písku.

To, že z Warnesse jednou bude špičkový parkurový kůň, mu prý bylo jasné. „Ve zmíněném boxu stál od svých dvou a půl do svých devíti let. Při světovém poháru v Olomouci naznačil, že by mohl mít mezinárodní kvality, a pak byl nabídnut Kamilu Papouškovi pro účast na olympiádě,“ vysvětluje, jak hřebec našel cestu k olympijskému jezdci.

Průprava na olympiádu

Warness se letos v Římě zúčastnil také jedné z nejprestižnějších soutěží. „Tam se ukázalo, že byl opravdu schopný překonat překážky vysoké až 170 centimetrů s lehkostí a bez problému. Zvládl i jeden opravdu náročný skok zvaný akvadukt, při kterém se mnoho koní bálo, ale náš hřebec překážku bez problému absolvoval.“

Římská soutěž prý byla pro Warnesse nejlepší průpravou na olympiádu. „V takové soutěži předpokládáme, že stavitel postaví takové překážky, které otestují nejen sílu a rychlost koně, ale i psychickou odolnost,“ potvrzuje Štěrba. Podle něj mezi nejtěžší patří trojskok, kde se zkoušejí síla a opatrnost koně, nebo takzvané profilové skoky. To jsou překážky, které jsou vymodelované například jako zaoceánská loď, což koně může vyděsit.

Pro olympiádu jako dělaný

V úspěch hřebce věří i jeho jezdec Kamil Papoušek. „Vím, že je to charakter a srdcař. Má nesmírně klidnou povahu, takže vím, že všechny peripetie, jako je 37hodinový let letadlem, bez problému snáší. Není nervózní a nic ho jen tak nerozhodí,“ říká a dodává, že kůň je na olympijskou soutěž jako dělaný.

Jedenáctiletý plemenný hřebec se na olympiádě poprvé předvede 3. srpna.

Spustit audio

Související