České Budějovice uvolnily na likvidaci černých skládek téměř pět milionu korun

28. září 2020 10:09

Lidé v karanténě vyvolané šířením Covid-19 a vyhlášenému nouzovému stavu doma více uklízeli, jenže tou dobou byly také uzavřeny stabilní i mobilní sběrné dvory. 

Každoročně platilo město České Budějovice za likvidaci černých skládek zaplatilo zhruba 2,3 milionu korun. Letos je ale situace ještě horší. Podle mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová Brůha městská rada rozhodla o navýšení částky.

„Lidé v karanténě vyvolané šířením Covid-19 a vyhlášenému nouzovému stavu svůj čas věnovali gruntování, což se dá pochopit, ale došlo tím k velkému nárůstu odloženého odpadu kolem separačních hnízd a kontejneřišť. Tam se shromáždilo vše už nepotřebné z garáží, sklepů, domů či šatníků," uvedl primátorův náměstek Ivo Moravec (hnutí Občané pro Budějovice).  

Nutno říci, že v této době byly na čas také uzavřeny stabilní i mobilní sběrné dvory.

„V polovině roku tak byl rozpočet na černé skládky vyčerpaný, proto rada města schválila rozpočtovou změnu a přidala další peníze, celkem tedy letos máme 4,7 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že město samo je iniciativní a žádá majitele pozemků, aby si tam udělali pořádek.

„Už dříve jsme jednali například se zástupci Správy železniční dopravní cesty, protože na jejich pozemku kolem železničního náspu podél Nádražní a pod mosty byla situace neutěšená. Vyšli nám vstříc a místo je uklizeno. Do úklidu se samozřejmě zapojují i jednotlivci, z toho mám radost a všem děkuji. Naštěstí žije mezi námi dost těch, kterým se nepořádek nelíbí a chtějí s tím něco udělat. Jejich odpovědí je třeba aktivní účast na nedávné akci Ukliďme Česko,“ dodává náměstek s tím, že nejhorší situace pravidelně bývá na sídlišti Máj, konkrétně v ulicích V. Volfa, M. Chlajna, N. Frýda, J. Bendy. Dále v oblasti Palackého náměstí, v Rožnově a také v ulici Novohradská nebo U Špačků v Mladém.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroje: Město České Budějovice , ČTK
Spustit audio