České Budějovice si pořídí kontokorent kvůli evropským dotacím

9. únor 2009

Mnohá jihočeská města a obce řeší problém, kde vzít peníze na předfinancování projektů, které byly úspěšné v žádosti o evropské dotace. České Budějovice si mohou sáhnout až pro 200 miliónů korun do kontokorentního úvěru. Jeho přijetí schválili českobudějovičtí zastupitelé.

"Forma kontokorentního úvěru byla schválena v rámci možnosti předfinancovat a kofinancovat evropské projekty, u kterých budeme úspěšnými žadateli. V průběhu roku máme dostatek likvidních prostředků na běžném účtu a technicky vzato tato forma umožňuje z nich zafinancovat právě tyto projekty. teprve ve chvíli, kdyby se náš běžný účet dostal do mínusu, budeme kontokorentní úvěr čerpat," vysvětlil náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička.

Město Písek na takzvanou europromenádu získalo celkové dotace ve výši 146 miliónů korun. Na předfinacování si vzalo úvěr. Jak dodal starosta Miroslav Sládek, radnice v případě předfinancování vybírá ze dvou způsobů: "Buď nám k tomu postačí městský rozpočet a vyřešíme to rozpočtovou změnou či navrženým rozpočtovým opatřením, a nebo půjdeme do druhé formy, kterou na základě výběrového řízení skýtá úvěr od bankovního domu. To je zkušenost z tohoto velkého europrojektu, kde se jednalo o částky pohybující se okolo 200 miliónů korun. U aktuálních nabídek bude město vždy hledat nejlevnější řešení a nejoptimálnější pro tu skutečnost, že máme projekt úspěšný v příjmu evropské dotace co nejlevněji vypořádat."

Spustit audio