České Budějovice ruší tradiční vánoční akce, jako je přílet anděla nebo rozsvícení stromu na náměstí

Nebudou se konat ani tradiční adventní trhy na náměstí Přemysla Otakara II.

Jak oznámil českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO), jde o události, které pravidelně navštěvují tisíce lidí. Město kvůli koronaviru nechce, aby se lidé v takovém počtu v centru scházeli.

„Všechny tyto tradiční akce v režii města jsem zrušili. Pokud jde třeba o přílet anděla z Černé věže a rozsvícení vánočního stromu, tak je vždycky sledují tisíce lidí, kteří jsou na sebe namačkaní rameno na rameni, a to je v současnosti nepřijatelné," uvedl Svoboda. Dodal, že vánoční strom na tradičním místě na náměstí Přemysla Otakara II. město vztyčí. Ale o tom, kdy jej rozsvítí, zřejmě nebude dopředu informovat.

Čtěte také

České Budějovice letos také nebudou pořádat trhy na radničním náměstí. Advent na náměstí Přemysla Otakara II., kde bývají trhy, kulturní vystoupení a umělé kluziště pro veřejnost, pořadatelé rovněž ruší.

„Chceme se chovat jako zodpovědný pořadatel, a i na úkor již vynaložených nákladů, půlročních příprav a zmrazených investic, bychom rádi napomohli zvládnutí této těžké doby a nezhoršovali současnou pandemickou situaci organizováním tak rozsáhlé kulturní akce," uvedla v tiskové zprávě agentura Art4promotion, která advent organizuje.

Trhy na Piaristickém náměstí zatím zůstávají

I přes aktuálně platný zákaz prodeje na tržištích, zůstane provoz tržnice na českobudějovickém Piaristickém náměstí zachován. Umožňuje to výjimka pro tzv. farmářské trhy.

„Ta se vztahuje na prodej ovoce a zeleniny, mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků i medu za podmínky, že se jedná o domácí výrobu. Tuto podmínku svým sortimentem trh splňuje. Navíc ji máme zakotvenu přímo v tržním řádu,“ sdělil primátor města Jiří Svoboda.

Nadále platí pro všechny dodržování opatření jako jsou rozestupy, roušky, zákaz konzumace na místě, volně přístupná desinfekce atd. O dohled na dodržování uvedených podmínek se stará městská police.

„Pokud by byl stav neudržitelný a docházelo by k porušování opatření, můžeme okamžitě trhy až do odvolání zrušit,“ doplnil Svoboda.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroje: ČTK , Město České Budějovice
Spustit audio