České Budějovice opět hostí pivní festival. Letos se účastní rekordních 270 pivovarů

18. únor 2020 09:33

Pivo uvařené na Tchaj-wanu z listů čajovníku a sušených plodů tropického ovoce longan. I takovou specialitu můžete ochutnat na mezinárodním festivalu Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích.

Jubilejní 30. ročník pivních slavností začal v pondělí, účastní se ho rekordní počet více než 270 domácích i zahraničních pivovarů. Degustátory čeká náročný úkol, musí ochutnat a ohodnotit přes 1300 vzorků piv.

Do Českých Budějovic přijelo přes 500 degustátorů. Jedním z nich je Lukáš Sopůch ze Slovenska. „Každý degustátor má vlastní styl. Já se nejprve snažím pivo zhodnotit očima, když sedí barva, ke všem vzorkům přičichnu a potom jdu po chuti,“ popisuje.

Podle jeho slov ho zajímá hořkost, plnost a nasycení piva, ale velmi důležitá je už vůně. „Dobrý degustátor umí už podle přičichnutí zhodnotit, jestli je pivo dobré, nebo ne,“ dodává.

Souboje o Zlatou pivní pečeť se účastní i 85 pivovarů ze zahraničí. Mezi nimi mají podle ředitele festivalu Aloise Srba největší zastoupení Slovensko, Německo, Rusko a Ukrajina. „Dále jsou tu pivovary z Běloruska, Polska, Arménie, Brazílie,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Letos dorazili i zástupci exotického Tchaj-wanu. „V této části Asie převažují piva, která jsou ochucená pro nás i nedostupnými surovinami. Jsou to většinou různé plody a my na tento druh piva zatím nemáme připravenou klientelu ani hodnotitele, takže je to skutečně exotické pivo,“ říká Alois Srb.

Nejběžnějšími pivy na festivalu už podle něj nejsou prémiové ležáky. „Přibývají malé pivovary a i velké pivovary pochopily, že nevystačí s typicky českým ležákem, tak nejvíc piv máme v kategorii svrchně kvašených aleů. Tam se bude degustovat devadesát vzorků, zatímco prémiových ležáků jenom šedesát,“ uvádí.

Nejen tradiční ležáky, ale i pivní speciály z různých koutů celého světa budou moci od čtvrtka 20. února do soboty 22. února ochutnat na českobudějovickém výstavišti i návštěvníci festivalu. Pro veřejnost je také připraven doprovodný kulturní program.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související