České Budějovice a Jihočeský kraj budou spolupracovat na budování zanádražní komunikace

21. duben 2009

Doprava na území města Českých Budějovic byla jedním z témat historicky prvního setkání zástupců Rady Jihočeské kraje a Rady města České Budějovice. Z prostředků Regionálního operačního programu investuje kraj například 200 milionů korun do stavby takzvané zanádražní komunikace v úseku mezi Pekárenskou a Rudolfovskou ulicí.

Jak Českému rozhlasu řekl hejtman Jiří Zimola, je to proto, že některé českobudějovické komunikace využívají často lidé z celého kraje: "Doprava v Českých Budějovicích se vůbec netýká jen místních, protože spousta obyvatel Jihočeského kraje přijíždí do krajského města za prací, nákupy nebo do nemocnice. Proto jsme k jednání přistoupili a definovali jsme si základní problémy, kde si mohou město a kraj pomoci, například ohledně investičních akcí nebo v přípravě projektové dokumentace. Shodli jsme se na tom, že nadále budeme pracovat na severním a jižním obchvatu města a na dálnici D3 a jejích přivaděčích do města."

Zástupci Jihočeského kraje a Českých Budějovic dále řešili situaci okolo budovy českobudějovického Gymnázia olympijských nadějí. Podle hejtmana Jiřího Zimoly našli pro všechny zúčastněné strany uspokojivé řešení: "Město, které stávající prostory potřebuje pro mateřskou školku, nám nalezlo nové prostory. Kraj městu nadále bude platit nájemné. Došlo ke shodě všech tří stran, tedy Jihočeského kraje jako zřizovatele školy, města České Budějovice jako pronajímatele a současně i vedení gymnázia, které konečně dostalo perspektivu, že se s nimi ve střednědobém výhledu počítá."

Hejtman Jiří Zimola a primátor Juraj Thoma se shodli na tom, že setkání tohoto druhu rozhodně nebylo poslední. Druhá schůzka zástupců Rady Jihočeského kraje a Rady města České Budějovice je naplánována přibližně za půl roku.

Spustit audio