Česká obchodní inspekce zabavila ve Vyšším Brodě tisíc padělků

28. březen 2019 06:50

Padělky za více než dva miliony korun zabavila Česká obchodní inspekce při mimořádné kontrolní akci na tržnici ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Inspektoři na místě zajistili přes tisíc výrobků.

Na kontrolu tržnice vyrazila patnáctičlenná skupina tvořená inspektory i policisty. Někteří lidé však od stánků utekli, další z prodejců tvrdil, že neumí česky, ale pak evidentně policistovi rozuměl a na dotaz, kde jsou majitelé, odpovídal, že neví.

„Necháme určitý časový prostor pro majitele této provozovny, aby nám ji zpřístupnil. Pokud se tak nestaneme, zjednáme si přístup sami,“ vysvětlovala ředitelka českobudějovické České obchodní inspekce Martina Střihavková.

Suvenýr z dovolené může přinést problémy. Inspektoři už zabavili třeba obratel z vorvaně

Ilegální suvenýry vyrobené z želvího krunýře

Než si přivezete suvenýr z dovolené, dobře se zamyslete, jestli vám spíš než radost nepřinese starosti. Takové je varování České inspekce životního prostředí. Turistům už zabavila ledasco, třeba obratel vorvaně.

Na její slova došlo. Zámečník otevřel dveře a inspektoři našli padělky známých značek. „Zajistili jsme převážně textilní výrobky, mikiny, trička, tepláky, potom i kabelky, peněženky, opasky a sluneční brýle,“ vyjmenovala Martina Střihavková.

„Nyní sepíšeme konkrétně zajištěné výrobky a budeme je třídit podle typu zboží a podle ochranné známky. Potom budou uskladněny mimo dosah provozovatele,“ dodala.

Obchodníkům hrozí za prodej padělků pokuta až do výše pěti milionů korun. Česká obchodní inspekce nabídne zabavené zboží humanitárním a dobročinným organizacím.

Spustit audio

Související