Česká obchodní inspekce kontroluje v kempech především správnou míru a uvedení cen

24. červenec 2019 10:45

V letní sezóně se lidé z České obchodní inspekce zaměřují během kontrol hlavně na správnou míru nápoje nebo odpovídající gramáž. Například řeka Vltava zažívá v těchto dnech velký nápor vodáků. Častým cílem inspektorů jsou proto kempy a občerstvení podél řeky.

„Děláme běžné kontroly, které se sestávají především z objednávky nápojů a kontroly dodržení míry. Dále se zaměřujeme na ocenění, protože je povinné uvádět u nabídky cenu,“ říká inspektor České obchodní inspekce. Právě chybějící údaje v nabídkách nebo špatné informace směrem k zákazníkovi patří mezi nejčastější prohřešky.

Čtvrtina zmrzlin, které prošly kontrolou, je hygienicky závadných

Zmrzlina (ilustrační foto)

Jihočeští hygienici našli i letos v některých vzorcích zmrzlin větší počet bakterií. Potvrdilo se to při pravidelných letních kontrolách. Letos jich už provedli jedenatřicet.

Během letošního léta zatím inspektoři na jihu Čech provedli 28 kontrol. Porušení zákona odhalili v osmi případech. Jednalo se ale pouze o drobné prohřešky. Lidé by se neměli bát a při pochybení se bránit přímo na místě. „Pokud není zákazník se službou spokojený, ať ihned uplatní reklamaci,“ vyzývá ředitelka oblastního inspektorátu České obchodní inspekce Martina Střihavková.

V kontrolách budou inspektoři pokračovat i po konci letních prázdnin. Během sezónních kontrol zatím v součtu uložili pokuty za deset a půl tisíce korun.

Spustit audio

Související