Česká Edith Piaf i lotyšský violoncellista si užili návrat do Českého Krumlova

31. červenec 2017

Smetanovo trio, vystoupení violoncellisty Petra Nouzovského nebo Filharmonie Bohuslava Martinů - to vše přináší v prvním srpnovém týdnu Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Umělci vystupují na několika místech, včetně zámecké jízdárny a Maškarního sálu.

Na festivalu měla dva koncerty také česká Edith Piaf Radka Fišarová, která se tak do Českého Krumlova vrátila pracovně po čtyřech letech. „Moc ráda vzpomínám na několik sezon, kdy jsem tady hrála Káču v představení Divotvorný hrnec na otáčivém hledišti. Teď mám trošku takové deja vu a Český Krumlov je pro mě opravdu spojen s těmi nejhezčími vzpomínkami,“ komentovala.

Jedním z vrcholů akce bylo letos vystoupení světového violoncellisty lotyšského původu Mischy Maiského. Ten se do jihočeského města také rád vrací. „Obecenstvo je tady skvělé, ten festival je fantastický, je to pro mě pokaždé potěšení. Hrál jsem mnohem častěji v Praze, ale zároveň mám možná raději hraní v menších městech, protože každý koncert, každé vystoupení je tady vlastně velkou událostí. Nejsou tam rozmazlení, že by každý den měli nějaký koncert,“ připomněl.

Mezinárodní hudební festival má pod taktovkou hudební dramaturg Lubomír Herza. Než se přesunul do organizační role, začínal na festivalu jako violoncellista. „Lákalo by mě se na prkna vrátit, ale nelze dělat několik věcí na nějaké úrovni. Proto jsem se musel jednoho času po velmi dlouhé úvaze rozhodnout,“ řekl.

Před dvěma lety se festival dostal do ztráty. Letos hospodaří s rozpočtem zhruba 40 milionů korun a podle Lubomíra Herzy si organizátoři mohou dovolit už větší výběr interpretů „Můžeme si to dovolit, ale musíme i zvažovat. To je můj úkol. Snažím se vyjednávat co nejlepší podmínky. My neradi rušíme koncerty, tak je raději překládáme, což byl případ i Smetanova tria,“ dodal.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově pokračuje s multižánrovým programem ještě do 5. srpna.

Violoncellista Mischa Maisky na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově

Zajímavosti z Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále si v pořadu můžete poslechnout recenzi knihy O nebi a zemi papeže Františka a reportáž o baletním představení Valmont na otáčivém hledišti.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio