Češi chtějí bydlet ve svém a zájem o hypotéky láme rekordy. Úroky stoupají, ale ještě jsou výhodné

22. září 2021

Hypoteční trh v Česku má za sebou hektický půl rok, kdy Češi projevili enormní zájem o hypotéky, což vedlo k prodloužení doby vyřízení žádostí až na dvojnásobek. Dokonce v březnu padl absolutní rekord v historii České republiky, kdy si lidé sjednali za jediný měsíc hypoteční úvěry v celkovém objemu více 445 miliardy korun.

Hypoteční a investiční specialista Petr Koštejn v naší radioporadně na téma: Problematika hypoték v polovině roku 2021.

Mluví se o tom, že podmínky byly v koronavirovém období opravdu výhodné. Je to tak?

Čtěte také

Souhlasím. Jedná se o to, že Česká národní banka, která slouží jako regulátor a stabilizátor trhu, aby nedošlo k nějaké výraznější krizi, podpořila právě úvěry. Tím, že se snížila úroková sazba, tak došlo k rapidnímu nárůstu poptávky po nemovitostech. Češi zkrátka chtějí bydlet ve svém. A díky tomu byly hypotéky najednou levnější než před rokem.

V současné době ještě trvají takové výhodné podmínky nebo už to jde přeci jen směrem nahoru?

Když to vezmu z historického hlediska, tak úroky teď stoupají, ale jsou stále ještě výhodné. Tedy stále je víceméně dobrá doba na to vzít si hypotéku. Co hraje proti tomu, tak je samozřejmě cena nemovitostí, která astronomicky vylétla nahoru. Meziročně třeba od února do června stoupla jejich cena jen v Hradci Králové o 10 procent. Takže to naopak nesvědčí úplně tomu vzít si hypotéku, nicméně úrokové sazby jsou dobré, ale rostou.

Čtěte také

A Česká národní banka stále tlačí na to, aby sazby zvyšovala. Pravděpodobně začátkem října přijde další zvýšení. Snaží se tak zpomalit inflaci, která v současné době přesáhla 4 procenta.

Na základě toho můžeme odhadovat, jak to bude v blízké budoucnosti.

Co se týče příštího roku, tak pokud se nezmění nějak výrazně ekonomická situace bude růst pravděpodobně dál pokračovat. A otázka zní, kde se zastaví. Jestli se zastaví na 3,5 procentech anebo ještě poroste. Osobně si myslím, že ona 3,5 procenta budou hladinou, kdy se sníží výrazně zájem o hypotéky. A zároveň už nebudou úrokové sazby nějak výrazně růst. Ale to je jen můj názor."

Petr Koštejn ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o problematice hypoték s hypotečním a investičním specialistou Petrem Koštejnem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související