Češi a Rakušané z příhraničí se spojili a budou lákat turisty do regionu společně

22. březen 2019 15:28

Jihočeský kraj a rakouský Waldviertel spojily své síly v oblasti turistického ruchu. V česko-rakouském příhraničí tak 30 let po pádu železné opony zmizela další pomyslná překážka.

Impuls ke společné propagaci turistických cílů v příhraničí daly čtyři subjekty z Rakouska. Jedním z nich byl sluneční svět Grösschenau. Jeho zástupce Martin Bruckner přiznal, že jednou z velkých bariér byla ta jazyková.

Turistické cíle z jihu Čech i Rakouska proto začaly mezi svými návštěvníky zjišťovat, jaké informace potřebují k tomu, aby zříceninu hradu, muzeum nebo přírodní park v sousední zemi navštívili.

„Jsou to samozřejmě ty základní věci jako otevírací doba, ale i to, jestli mohou platit kartou nebo ve své měně a jestli jsou zajištěny jazykové podmínky v tom smyslu, že dostanou prohlídku ve svém mateřském jazyce,“ popsal informace, které zajímají české i rakouské turisty, starosta Nových Hradů Vladimír Hokr.

Na základě průzkumu vznikly dvojjazyčné materiály a internetové stránky, s jejichž pomocí si můžou lidé výlet do příhraničí naplánovat. Třináct zapojených turistických cílů stále pracuje na tom, aby se u nich turisté z druhé strany hranice cítili jako doma.

Milan Koželuh zná Novohradské hory jako nikdo jiný, jednomu místu se ale vyhýbá

Milan Koželuh

„Přišli jsme do Stříbrných Hutí přesně v ten den, kdy zezlátlo listí na stromech a začalo opadávat,“ vzpomíná Milan Koželuh na jedno podzimní odpoledne v Novohradských horách.

Například Zoopark Na Hrádečku u Jindřichova Hradce přidal na výběhy zvířat popisky v němčině a další kroky chystá. „Návštěvníci si u nás oblíbili takovou exkluzivní službu, což jsou komentované prohlídky, kdy se jim věnujeme hodinu a půl. My bychom rádi do budoucna tuto službu nabídli i v německém jazyce pro rakouskou stanu,“ řekla provozovatelka Romana Albrecht Lišková.

Podle Martina Bruknera už stoupá i počet Čechů, kteří míří na výlet do Rakouska.

Společným cílem české i rakouské strany projektu je zvýšit v příhraničí, kam teď každoročně míří půl milionu turistů, návštěvnost a zároveň nabídnout takové vyžití, aby měli lidé důvod v česko-rakouském příhraničí zůstat několik dní.

Spustit audio

Související