Červnová výstava fotografií Ondřeje a Dagmar Caletkových

1. červen 2012

Výstavní prostory denní kavárny v budově Českého rozhlasu České Budějovice v měsíci červnu nabízejí souhrnnou výstavu fotografií Ondřeje Caletky a Dagmar Caletkové.

Ondřej Caletka se zabývá mimo jiné i černobílou kinofilmovou a kontaktní fotografií. Tyto fotografie budou vystaveny společně se snímky Dagmar Caletkové s tématem „Týden mého života“.

Kontaktní černobílá fotografie je speciální technika přenosu digitálních zdrojových snímků na stříbrocitlivé materiály s barytovanou podložkou. Po osvitu se fotografie už vyvolávají klasicky v temné komoře: vývojka, přerušovač, ustalovač, praní a v případě lesklých povrchů i konečné leštění.

„Díky mému otci, který si vyvolával fotografie sám už od dětství, jsem měl příležitost naučit se vyvolávání pod zvětšovákem z kinofilmových negativů a použil jsem tuto techniku i na své snímky. Přizpůsobil jsem techniku a vyvolávám z negativů o velikostech formátu A4. Oproti klasické velikosti 3,5 krát 2,5 centimetrů je tento negativ až šedesátkrát větší,“ uvádí Ondřej Caletka.

Tento způsob zpracování positivů používá například i světoznámý fotograf Robert Vano. Podání černé barvy obsahující krystaly stříbra je do dnes nepřekonané. „Digitální tisk v tuctové laboratoři za ‚úchvatnou‘ cenu dvě padesát o velikosti 9 krát 13 centimetrů se nedá ani v nejmenším srovnávat. Nemluvě o trvanlivosti tisku takových obrázků,“ doplňuje Caletka.

Výstavu fotografií Ondřeje a Dagmar Caletkových můžete navštívit do konce června v pracovních dnech mezi 9. a 18. hodinou. Zahájena byla slavnostní vernisáží ve čtvrtek 31. května v 17.00 hodin.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.