Červený Dvůr rozšířil kapacitu

3. únor 2006

Opravené podkroví, v němž najde zázemí 15 mužů závislých na nealkoholových drogách, otevřela nedávno Psychiatrická léčebna Červený Dvůr na Českokrumlovsku. Skončila tím třetí etapu rekonstrukce, při níž od srpna za více než 9,5 milionu korun opravila také krov a střechu v severním křídle zámku.

"V podkrovním oddělení vzniklo kulturní prostředí, v němž lze v důstojných podmínkách strávit tři až čtyři měsíce odvykací léčby," řekl ČTK ředitel léčebny Jiří Dvořáček. Nové pokoje jsou většinou dvoulůžkové a odpovídají hygienickým normám. Rekonstrukce také znamenala výměnu většiny krovu, který byl napadený houbou a dřevomorkou, a nahrazení střešní krytiny, protože dřív do budovy zatékalo. "Její stav byl téměř havarijní a oprava byla existenčně nutná," dodal Dvořáček.

V Červeném Dvoře se ze svých závislostí léčí 103 mužů a žen z celé republiky. Zámek, v němž léčebna sídlí, začal vznikat v 16. století a postupně k jeho jádru přibyla dvě křídla a hospodářské budovy. V minulosti zchátral natolik, že se objevily i názory zbourat ho. "Tato oprava je konečně akcí, která nám umožňuje dát tomuto prostředí novou tvář podle naší vize, ne jen udržovat staré prostředí," uvedl ředitel. Psychiatrická léčebna spadá pod ministerstvo zdravotnictví, ze státního rozpočtu šlo na tuto etapu rekonstrukce sedm milionů korun. Nyní čeká léčebnu výměna krovu a krytiny ve střední části zámku, na kterou je v plánu pět milionů korun. Zároveň v polovině letošního roku začne oprava hospodářské části. Během dvou let tam vzniknou další pokoje pro klienty, kteří se přestěhují z dosud nevyhovujících podmínek. Pro lidi, kteří kvůli alkoholu a dalším závislostem ztratili svoji důstojnost, je podle Dvořáčka možnost léčby v důstojných podmínkách důležitou motivací při rozhodování. "Prostředí, které odpovídá našim představám, můžeme nyní nabídnout asi polovině klientů," upřesnil ředitel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio