Černé pásky a parte. Lékaři protestovali proti rostoucí byrokracii i nízkým odměnám

11. říjen 2017

Většina praktických lékařů po celé zemi držela symbolický smutek. Na ruce si nasadili černé pásky a na dveře svých ordinací vyvěsili smuteční oznámení. Vadí jim hlavně nárůst administrativy a vedlejších nákladů.

K protestům se připojila i Věra Boušková z Českých Budějovic, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj.

Připomněla, že z měsíčního příjmu musí lékaři platit mzdy sestrám, nájem a celou řadu dalších nákladů. „Pak musím zaplatit účetní, všechen materiál do ordinace, jezdím na návštěvy, takže platím benzín. To jsou každoměsíční výdaje. Myslím, že vyjde tak padesát tisíc, které mi zbydou, ale z toho se musí zaplatit ještě všechny odvody, takže ta částka není nijak závratná,“ řekla.

Praktickým lékařům podle ní chybí hlavně čas, který by chtěli věnovat pacientům. Ten jim prý ministerstvo zdravotnictví neustále ubírá, třeba plánovaným zavedením takzvaných ereceptů. „Až bude erecept, já si to nedovedu představit. Zase to bude další a další čas, který nám z času pro pacienta ukrojí. Rozhodně to bude trvat déle, než když teď recepty rychle vytisknu a je to hned hotové,“ popsala.

Jako předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj také upozorňuje, že zejména v malých obcích je praktických lékařů nedostatek. V jižních Čechách chybí třeba v Benešově nad Černou nebo v Dolním Bukovsku.

„Vždycky, když ten lékař náhle zemře, je veliký problém na periferii sehnat nového. Ve městě to ještě není až tak zlé, tam se to vždycky nějak vyřeší, ale na venkově je práce praktika úplně jiná, on je tam sám, musí se spoléhat sám na sebe,“ dodala.

Symbolické držení smutku praktických lékařů bylo ale pouze lehčí variantou protestu. Příští středu 18. října někteří možná své ordinace úplně zavřou. Vyzval je k tomu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Věra Boušková už teď ví, že se k ráznější formě protestu připojí.

autor: mvo
Spustit audio