Celkem 450 litrů dobročinné polévky uvaří parta žen z jihočeského Tábora. Jejím prodejem chtějí vydělat minimálně 100 tisíc korun

13. prosinec 2020 07:00

Výtěžek benefice Polévka, která pomáhá věnují zdravotníkům z místní nemocnice. Letos se do akce zapojí 15 dobrovolníků a připraví třeba domácí kulajdu.

Na začátku je většinou cibule, nebo mrkev, celer a petržel. A máslo nebo sádlo. A pak taky třeba houby, čočka nebo maso. Bez toho se pořádná polévka neobejde. Hodně o tom ví parta kamarádek v jihočeském Táboře, které o tomto víkendu pořádají pro zdravotníky dobročinnou akci Polévka, která pomáhá.

Letos se do benefice zapojí 15 dobrovolníků, kteří celkem uvaří 450 litrů polévky. Lenka Želivská připravuje hned dvě - dýňovou a rybí:

„Dýňovou mám trochu více nacvičenou, ta je jednoduchá, u rybí teď už druhý den řeším, jak ji zahustit tak, aby byla bez lepku. Letos bude zahuštěná pohankovou moukou.“

Další dobrovolnice Petra Jamrichová vsadila na jistotu. Lidem bude o víkendu u stánku na pěší zóně v Pražské ulici nabízet jihočeskou kulajdu:

„Svoji kulajdu dělám jen jednou do roka a to pro naši Polévku, která pomáhá. Základem jsou jen poctivé suroviny. Je dělaná z másla tak, jak mě to učila moje maminka.“

Letos si Polévku, která pomáhá, mohou zájemci objednat i on-line přes facebookový profil projektu. Cílem dobročinné akce je podle Lenky Želivské vybrat minimálně sto tisíc korun, za které pak zdravotníci z místní nemocnice dostanou poukazy do relaxačních center:

Pořadatelé benefice Polévka, která pomáhá zároveň respektují podmínky prodeje, které jim doporučila protikovidová centrála.  

Celou reportáž Jana Kopřivy si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio