Čejetice získaly republikovou Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělci

19. říjen 2017

V celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017 zabodovala obec Čejetice ze Strakonicka. Získala od ministerstva zemědělství Oranžovou stuhu za příkladnou spolupráci s místními zemědělskými podniky a soukromými farmáři.

„Máme tady tři zemědělské subjekty, se kterými aktivně spolupracujeme. Jsou to Agro Čejetice, soukromá firma Jaromíra Tomana z Mladějovic a krajské školní hospodářství. To, že jsme získali Oranžovou stuhu, je jejich zásluha,“ říká starostka Ivana Zelenková.

Spolupráce se týká například rybářství. „Máme svoje obecní rybníky a od rybářů bereme násadu a oni zase od nás berou ryby,“ vysvětluje starostka.

Místním zemědělcem a zároveň místostarostou je Jaromír Toman. „Máme nákladní automobily třeba na dopravu štěrku a posypových materiálů, rypadla, kterými se mohou čistit příjezdové cesty a stoky, nakladače, jeřáb. To všechno využívá obec. Většinu menších prací pro ně děláme zdarma, vždycky se nějak domluvíme,“ popisuje.

To, že je zároveň místostarostou obce, je podle něj výhoda. „Člověk do toho daleko víc vidí. Obec Čejetice má celkem pět částí, ten rajon je tak velký, že s jednou technikou se to nedalo zvládnout. Když jsem vstoupil do zastupitelstva, navrhl jsem, abychom si zimní údržbu rozdělili s firmou Agro Čejetice. Postupně jsme to propracovali a spolupráce se rozšířila třeba i na letní údržbu u mohyly Jana Žižky v Sudoměři,“ říká.

Zemědělské podniky jsou důležité také pro zaměstnanost v obci. „Agro Čejetice zaměstnává kolem čtyřiceti lidí celoročně, k tomu sezónně studenty a důchodce, takže to je velký přínos pro obec,“ dodává starostka.

Za úspěch v celostátním kole Vesnice roku získaly Čejetice od ministerstva zemědělství 900 tisíc korun.

autor: Václav Malina
Spustit audio