Část obyvatel Slavonic nesouhlasí s kácením stromů ve městě

4. březen 2021 17:58

Kácením stromů ve Slavonicích se zabývá Česká inspekce životního prostředí. Části obyvatel města se nelíbí, že kvůli projektu obnovy zeleně šly k zemi i stromy, u kterých to nebylo nezbytně nutné. Před začátkem lockdownu zabalili sakury na náměstí Míru do transparentů s hesly proti jejich poražení.

„Nikdo by neměl nic proti postupné obnově zeleně, stromy stárnou. Ale ne takovýmhle způsobem,“ neskrývá své rozhořčení nad postupem radnice při obnově zeleně Svatava Forbelská a dodává: „Inventarizace zeleně čítá tuším 1 364 stromů. To znamená, že dávají dolů jednu čtvrtinu zeleně a v jednom časovém úseku. To znamená, že za dvacet let, za padesát let, až ty stromy zestárnou, tak oni zase budou muset kácet to velké množství stromů naráz a to je velká chyba.“

Čtěte také

Projekt na obnovu zeleně připravuje město Slavonice 10 let, říká radní pro zeleň Miroslav Kašpar ze Sdružení pro změnu 2010: „Když jsme přešli do městské samosprávy, zjistili jsme, že celé tyto plochy nejsou udržovány minimálně 30, 40 roků. Stromy přerostlé, většina přestárlých.“

Podle architekta Zdeňka Fránka se ale situace nemůže dohnat tím, že se naráz vykácí obrovské množství stromů. „Zanedbaná péče se musí napravovat postupně, pomalu,“ dodává.

Jak sdělil starosta Hynek Blažek ze Sdružení pro změnu 2010, město v projektu řeší obnovu téměř devíti hektarů městské zeleně za téměř 11 milionů korun. Na projekt se mu podařilo získat dotaci přes devět milionů korun. Rozdělit projekt proto podle něj není možné:

„Vzhledem k tomu, že jde o projekt, který bychom sami nikdy nezaplatili, nelze dělat nějaké velké výjimky z toho.“

Zároveň podle něj radnice s lidmi projekt dostatečně konzultovala a informovala o něm.

To ale odmítá Barbara Trojanová. Podle ní pochází poslední zpráva o chystané akci z března 2018 a další pak až z ledna 2021, kdy už část stromů ležela. Nesrovnalosti našla také v dokumentaci města. Rozpor je podle ní v inventarizaci stromů a o tři roky novějším aktualizovaném dokumentu.

Projektem revitalizace zeleně se zabývá i Česká inspekce životního prostředí. Do začátku vegetačního období naplánovalo město kácení 250 stromů. Na jaře by chtělo vysadit 330 nových.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio