Čápi přilétají zpět z teplých krajin. Jako první se na svá hnízda vracejí samci

24. březen 2021

Hnízda čápů bílých se v těchto dnech začínají znovu plnit. Ptáci se totiž vrací po dlouhém letu z teplých krajin. Mimo jiné to potvrzuje i mapa jejich výskytu na internetových stránkách České ornitologické společnosti. Čápi hnízda obsazují už i v Moravskoslezském kraji.

Čápi se vrátili třeba také na zahradu Milana Franka v Polance nad Odrou. „Každým rokem nejdříve přiletí samec a pak až samička. Vždycky to potěší,“ říká pan Franek. „Je mi toho čápa líto, když ještě padá sníh nebo když prší, ale on to přežije,“ dodává.

Pan Franek má dlouhé roky hnízdo umístěné na zahradě na dřevěném sloupu. „Kdysi bylo na stromě, ale už byl starý a pak to spadlo, tak jsme postavili sloup,“ vzpomíná.

Čápi už jsou sice tady, ale na typické klapotání si budeme muset nějaký ten týden ještě počkat, protože zatím dolétli hlavně samci. „Většinou to bývá tak, že samec přilétá na hnízda jako první,“ říká jednatel Slezské ornitologické společnosti Emil Morav.

Jídelníček: Obojživelníci nebo hlodavci?

„My máme čápy hodně spojené s tím, že jsou to ptáci, kteří loví obojživelníky. Ve skutečnosti ale dnes ti obojživelníci netvoří převážnou část čapí potravy. Čápi se soustředí více na hlodavce, takže je uvidíme spíše na loukách a polích. Ale i u rybníků jsou zamokřené louky, které jsou vhodnou lokalitou pro sběr potravy,“ vysvětluje Morav.

Čtěte také

Ornitoložka Gabriela Dobruská tvrdí, že Česko leží na takzvaném migračním rozhraní. Čápi sem tak zalétávají ze dvou směrů – přes Gibraltar a Malou Asii. I proto jsou hnízda v západní části republiky obsazená dříve.

„Zatímco ti čápi létající přes Gibraltar postupem času zjistili, že je výhodnější zůstávat třeba už ve Španělsku na skládkách, které jim během zimy poskytnou dostatek potravy a potom to mají na návrat kratší, tak čápi létající východní cestou létají stále většinou až do jižní Afriky. Takže i ten návrat jim trvá déle,“ popisuje ornitoložka.

Podle ní se čápi na cestu do teplých krajin znovu vydají někdy na přelomu léta a podzimu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související