Bývalý ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu musí zaplatit 144 tisíc jako náhradu škody

23. leden 2023 11:19

144 tisíc korun musí krajskému úřadu jako náhradu škody zaplatit bývalý ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. Vedení Jihočeského kraje ho potrestalo za administrativní chybu, když vyplatil neprávem odstupné ekonomce příspěvkové organizace. Na případ upozorňovala opozice a na potrestání se s hejtmanstvím shodla. Sám Jaromír Polášek také chybu otevřeně přiznává.

„Šlo o to, že vypsal odstupné bývalé zaměstnankyni Jihočeské centrály cestovního ruchu, ale vzhledem k tomu, že ona končila svůj pracovní poměr na vlastní žádost, neměla na něj legislativně nárok,“ vysvětluje první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř z KDU-ČSL, jaké chyby se Jaromír Polášek dopustil v době, kdy byl ředitelem Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Na případ upozornila část opozice v čele s Piráty. Podle krajského zastupitele Jiřího Roubíčka z České pirátské strany na chybu poukázal interní audit. „Z našeho pohledu jde o závažné pochybení, co se týče administrativních záležitostí,“ říká.

Jiří Roubíček dodává, že si odborné práce bývalého ředitele Poláška velmi váží. Přesto trvá na jeho potrestání. „My nemáme vůbec nic proti osobě pana Poláška, ale jde nám o to, že je to příspěvková organizace Jihočeského kraje a nechceme, aby nastal precedens, že když někdo pochybí, tak nebude potrestán,“ komentuje.

Čtěte také

Sám Jaromír Polášek bere za své administrativní pochybení plnou odpovědnost a s řešením problému souhlasí. Celá záležitost se podle něj odehrála zhruba před rokem a půl, kdy sám pozici ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu na vlastní žádost opouštěl. „Podepsal jsem to a zodpovídám za to. Respektuji, že se chyba stala, a jsem připraven škodu nahradit,“ reaguje.

Práci Jaromíra Poláška ocenil i náměstek hejtmana František Talíř. Sám proto doufá, že uhrazením škody se celá záležitost vyřeší. „Pan Polášek je uznávaným odborníkem v oblasti cestovního ruchu, a proto by byla škoda ukončit naši spolupráci kvůli jedné chybě, která se stala a kterou je on připraven napravit,“ dodává.

Dalších 128 tisíc korun bude muset Jihočeskému kraji uhradit jedna z bývalých zaměstnankyň Jihočeské centrály cestovního ruchu. I v tomto případě jde o pochybení při vyplácení příplatků a vedení kraje ho také označuje za administrativní, nikoliv úmyslné.

Spustit audio

Související