Bývalou restauraci Sparta využije galerie, budou tam depozitáře a dílny

17. leden 2018

Ve sbírkách Alšovy jihočeské galerie najdete například Štýrského, Slavíčka, barokní či gotické mistry a tisíce dalších děl. Přesto instituce dosud neměla pro tyto exponáty důstojné depozitární prostory. To se má brzy změnit.

Galerie získala od Jihočeského kraje bývalou restauraci Sparta na Pražském předměstí v Českých Budějovicích. Objekt opraví a vybuduje tu moderní depozitáře i výtvarné ateliéry určené široké veřejnosti.

„My jsme o tento objekt velmi stáli, protože je z konce 60. let, to znamená, že má železobetonovou konstrukci, která je velmi variabilní. Následující přestavba té budovy znamená jenom očištění a zbourání některých zbytných příček, všechny nosné zdi zůstávají. Navíc první nadzemní patro, které bude sloužit pro ateliér, se ještě více otevře,“ popisuje ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Má vzniknout také restaurátorská a konzervátorská dílna. „Chceme ji zaměřit na papír, protože papírových sbírek má naše instituce nejvíce,“ vysvětluje ředitel.

Koncem tohoto roku by měla být opravená budova předána k užívání, další půlrok bude potřeba na dovybavení a převoz exponátů. Projekt depozitářů v budově Sparty vyjde přibližně na 30 miliónů korun, galerie na něj získala dotaci z Regionálního operačního programu.

Kromě toho letos začne i s rozsáhlou rekonstrukcí Wortnerova domu v centru Českých Budějovic, který je už od loňského září pro veřejnost uzavřený. „Změny se týkají hlavně bezbariérového přístupu. V nepamátné části domu vybudujeme nový výtah, nové sociální zázemí a zároveň se chystá docela masivní přístavba v prvním patře, kdy vznikne takový výstupek, který bude mířit do dvorku,“ říká Aleš Seifert.

Velký zásah se plánuje i v nejvyšším patře. „Myslím si, že mnoho návštěvníků vůbec netuší, že Wortnerův dům má terasu. Ta se poprvé otevře pro veřejnost, nabídne zajímavý výhled nejen na střechy českobudějovických domů, ale hlavně poměrně neznámý pohled na Černou věž. Na terase bude stálá expozice českého sochařského umění z našich sbírek,“ dodává ředitel.

Vše by mělo být hotové do dubna 2019. „Předpokládáme, že bychom to měli bez větších problémů stihnout. Celková suma se pohybuje mezi 25 a 28 miliony včetně DPH, ale to jsou zatím hrubé odhady, protože výběrová řízení a veřejné zakázky ještě nejsou ukončené,“ uzavírá Aleš Seifert.

autor: mvo
Spustit audio