Být poustevníkem už nejde. Lidožrouti se složenkami vás najdou všude

14. únor 2018

V dětství byl mojí nejoblíbenější knihou Robinson Crusoe. Podle upravené verze se trosečník dostal na pustý ostrov vybavený jen kapesním nožem. Přesto si dokázal vytvořit v jeskyni domov, zařídit živobytí a dokonce i malou zvířecí farmu.

Měl k tomu totiž dostatek prostoru a svobody, kterou jsem mu záviděl. Ještě dnes ji obdivuji. V době složenek, účtenek, internetu a mobilních telefonů je pro mě stále víc nesplnitelným snem.

Vzpomínám, jak jsem před několika lety potkal jednoho novodobého poustevníka, který se pokusil osvobodit. Rozhodl se žít z malé našetřené renty ve staré chalupě na šumavské samotě.

Dny trávil čtením knih. Světlo mu obstarávala baterie dotovaná malým generátorem, topil v peci, kterou si sám postavil. Choval slepice a králíky. Společnost mu dělali tři dalmatini.

Po roce mu začaly chodit složenky a s nimi varovná upozornění. Na daňové přiznání, protože kdysi byl drobný živnostník, na sociální a zdravotní pojištění, platby z nemovitosti, pojistky, poplatky za psy, za popelnice. Nakonec ho vystopovala bývalá družka, která si nárokovala s ním sdílet na dálku jeho úspory.

Dnešnímu světu neutečeš, řekl mi tehdy smutně. Vzpomenu si na něj pokaždé, když lovím z poštovní schránky složenky nebo z internetu účtenky za služby a výpisy plateb. Také nabídky neuvěřitelně zlevněného zboží. K tomu mi na mobil soustavně volají dotěrní dealeři a na dveře zvoní překupníci energie.

Minulý týden mi esemeskou oznámila telefonní společnost, že jednostranně mění smlouvu a hned druhý den přišel příkaz platby za mobil na záhadný účet.

A tak závidím Robinsonovi jeho svobodný ostrov. Lidožrouti ho navštívili maximálně tak jednou za rok. Přeji hezký a svobodný den.


ANTONÍN PELÍŠEK
Novinář a publicista. V médiích pracuje od roku 1990, působil například v MF Dnes, v deníku Prostor, v Lidové demokracii a týdeníku Sedmička. Je autorem několika románů (například Pavilon N nebo Rybí oko), píše i povídky.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.