Být kronikářem neznamená jen naplňovat roli všímavého pozorovatele a zapisovatele dění

13. březen 2021

Vedení kroniky obce Mišovice Pavel Suček ukončil se závěrem minulého roku 2020. Psal ji od roku 2008. Věnujeme mu tento díl jako ohlédnutí za tím, jak členil a pojímal své zápisy, a jak vůbec pojímal svou pozici.

Vylepšovat a zdokonalovat

V Mišovicích psali kroniku ručně. Když jí v roce 2008 převzal Pavel Suček, domluvili se na obci, že ji povede strojně početním způsobem – na počítači, protože se změnily technologické podmínky a rozšířily se možnosti současného světa, například v získávání informací přes internet.

„Máte možnost pracovat s fotografiemi, upravovat, doplňovat a aktualizovat text,“ vyjmenovává Pavel Suček výhody počítačového zpravování obecní kroniky ve zrychlující se době, kdy je obtížnější zachytit veškeré dění, a moderní výdobytky, počítač a internet, tak zlepšují práci kronikáře.

Kronika v elektronické verzi se vždy vytiskne. A jelikož za její náplň ve výsledku odpovídá starosta, nejdříve Pavel Suček předá čistopis zastupitelstvu Mišovic k odsouhlasení obsahu. „Jestliže najdou nedostatky nebo chyby, opraví je. Následně dostanu zkontrolovaný text zpět. Případné úpravy a opravy zanesu do základního textu a pak se kronika vytiskne a nechá svázat,“ vysvětluje závěrečný proces kronikář.

Světové dění ovlivňuje poměry u nás

V úvodu zápisu za ten který rok Pavel Suček vychází z mezinárodní situace. Například ve svém prvním zápisu do mišovické kroniky poznamenal:

„Rok 2008 přinesl negativní aspekty v podobě počínající světové finanční a ekonomické krize…“  Potom kronikář přechází k místním událostem, kdy za uvedený rok píše třeba: „Obyvatelé obce si připomněli významné výročí 90 let od ukončení 1. světové války, která si vyžádala mnoho zmařených životů vojínů a legionářů i z osad současné obce.“ Pavel Suček zvedne oči od textu a dodá, že z některých zdejších rodin odešli tři čtyři lidé, padli v různých částech střední Evropy.

Historie si zaslouží pozornost

„Je nesmírná škoda utíkat kolem věcí se zavřenýma očima, když přeci leží na cestě. Stačí je zvednout a připomenout,“ odkrývá Pavel Suček své pojetí poslání kronikáře nejen jako všímavého pozorovatele a zapisovatele běhu událostí, ale také jako navrhovatele, který na základě svých zjištění dává podněty k určitým zlepšením a kultivaci oblasti, jejíž dění zachycuje, a rovněž objevovatele, který ukazuje lidem hodnoty na území jejich obce a v jejím okolí.

„Dva a půl nebo tři kilometry od nás vzdušnou čarou je keltské opidum staré asi 2 500 let, nebo kostel svatých Petra a Pavla v místní části Pohoří, který patří k nejstarším zdejším kostelům. Mohli ho založit němečtí misionáři, protože tudy vedla pasovská cesta Zlatá stezka,“ namátkou uvádí kronikář a dodává: „Především je to prezentace obce – a jsem rád, že jsem se na tom podílel.“

Co jsem natlouk, nedám v bedně na půdu

Pavel Suček spravuje v místní části Mišovic, v Pohoří, Muzeum Mirovicka. Je jeho iniciátorem.

„Protože jsem geolog, proběhl jsem to tady s kladívkem a natlouk vzorky. Řekl jsem si, že by bylo dobré, abych svou mineralogickou sbírku někde vystavil.“ Myšlenka vedla kronikáře ke starostovi, domluvili se, že Pavel Suček zpracuje návrh na vytvoření muzea, které bude reprezentovat region severního Písecka. A pak se roku 2014 pustil do vlastní realizace projektu. Dnes návštěvník prochází ve staré škole několika muzejními sekcemi, které představují historii samotné školy a zdejší oblasti, obyvatele, zemědělce a řemeslníky, lidovou tvořivost jakož i místní spolky. Pochopitelně s ohledem na profesi svého zakladatele Muzeum Mirovicka ukazuje nerostné bohatství a připomíná těžbu nerostů v regionu.

„Pochopil jsem, že to muzeum je skutečně maličké,“ odvíjí své další nápady na rozvoj turistického ruchu v kraji, do kterých patří vztyčení rozhledny na vrchu Křemenec a vybudování geologického parku spolu se zpřístupněním jedné staré štoly, v níž se těžilo zlato. „Vznikl by turistický okruh s centrem v naší obci Mišovice, který by rodinám vyplnil půldenní až jednodenní pobyt. Lidi by viděli, po čem vlastně šlapou,“ vykresluje své plány Pavel Suček.

Jihočeské kroniky - Pavel Suček Mišovice

autor: Petr Kronika
Spustit audio