Buškův hamr připomíná řemeslo, které již neexistuje

30. září 2015

Řemeslo, které dnes již neexistuje, si můžete připomenout na Buškově hamru nedaleko Trhových Svinů. Tato technická památka se řadí mezi čtyři nejzachovalejší původní hamry v Čechách. Podle průvodkyně Marcely Jedlinské je navíc výjimečná tím, že má stále funkční zařízení a zároveň v muzejní části připomíná, jak žila rodina hamerníka.

Návštěvníci mohou prohlédnout mimo jiné takzvanou kobylu. „To je nezbytná součást, takové bijící srdce hamru. Hamerníci si jí velice vážili a nikdy nedopustili, aby kobyla bouchala na prázdné kovátko. Vždycky přísně dbali na to, aby pod ní bylo žhavé železo,“ vysvětluje Marcela Jedlinská.

Práce na hamru nebyla jednoduchá a navíc ji velmi ovlivňovaly rozmary počasí. Když nastala tuhá zima, nemohli řemeslníci hamr zprovoznit. Byla to ale nejvhodnější doba k rozbíjení nákolků z kol železničních vagónů, které představovaly hlavní zdroj železa. „Železo je v zimě nejkřehčí a nejsnáze praskalo. Hamerníci nemohli pracovat s velkým nákolkem, museli ho vždy rozbít na menší kusy,“ doplňuje průvodkyně.


Hamry byly kovářské dílny se strojem poháněným vodním kolem. Kování na hamru představovalo dříve jediný možný způsob, jak získat kujnou ocel z houbovitého polotovaru.

Ona sama podle svých slov přišla k hamru jako slepý k houslím. Profesí je totiž výtvarnice. „Začala jsem pracovat na keramické dílně, ale protože se k té práci přidala i starost o tento hamr, tak jsem začala průvodcovat. Teď jsem tady třetím rokem a hrozně mě to baví,“ vypráví.

Ženám ale hamr nebyl nikdy úplně cizí. Žádnou hamernici sice Marcela Jedlinská v historii nezná, ale manželky hamerníků řemeslu také propadly. „I když se mu samy nevěnovaly, některé byly třeba zdatné obchodnice, což k tomu patřilo. Je známo, že jedna manželka hamerníka dokonce jezdila nakupovat do Vídně nakupovat nákolky a dokázala usmlouvat i velmi slušnou cenu,“ komentuje.

Na Buškův hamr se vypravila i Mirka Nezvalová, autorka pořadu Dámská jízda. Ten si můžete poslechnout v odkazu výše. Dozvíte se také, jak připravit svíčkovou z dýně.

Čtěte také

Spustit audio