Budějovičtí kriminalisté předvedou dětem, jak se zajišťují stopy

27. červen 2012

Jihočeští policisté ve spolupráci se svými kolegy z Horního Rakouska a Dolního Bavorska připravili na středu akci určenou zejména dětem, ale i široké veřejnosti.

Mezi 8. a 14. hodinou bude rušno v areálu Sportovního klubu Policie v Českých Budějovicích. V rámci akce Den policie dětem, podpořené z evropských fondů, si návštěvníci budou moci prohlédnout speciální vybavení a techniku. K vidění bude i práce specialistů z Odboru kriminalistických technik a expertíz.

„Každý si bude moct vyzkoušet sestavit na velkoplošném plátně identikit osoby. Kriminialisté ukážou, jak se odlévají trasologické stopy, jak se zajistí stopa od vozidla, stopa podrážky, jaká se na to používá technologie, prášky a roztoky. Vedle bude také stanoviště daktyloskopie, tam si děti budou moct vyzkoušet složitost zajištění otisku prstů, jak ho vůbec najít a jak porovnat,“ představuje bohatý program mluvčí krajského ředitelství Jiří Matzner.

Na detektivy si budou moci zahrát i školáci. V soutěži o hodnotné ceny svede souboj šesti pětičlenných týmů žáků českobudějovických základních škol. Pro děti budou připraveny i soutěže zaměřené na znalost dopravních značek nebo bezpečného chování o prázdninách.
Zásahová jednotka předvede na stadionu SKP zadržení pachatele, představí se i kynologové a naučit se budete moci základní techniky sebeobrany.

Důležité informace a zkušenosti tu mohou načerpat ale i senioři, kteří jsou častými terči podvodníků, zlodějů a násilníků. Akce se jako už tradičně zúčastní i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, Český červený kříž a BESIP.

Spustit audio