Budějovický rozhlas na Kleti ukryl kešku ke svému 70. výročí

18. květen 2015

Český rozhlas České Budějovice si letos připomíná 70 let od zahájení prvního českého vysílání na jihu Čech. Právě toto výročí je námětem pro ukrytou schránku - kešku v oblíbené turistické hře geocaching. Nová keška na vás čeká poblíž vysílače Kleť, ze kterého se v současnosti šíří vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Ve hře geocaching se podle souřadnic hledají tajné schránky s poselstvím, které se česky nazývají kešky. K jejich nalezení potřebujete zařízení s GPS, dobrou mapu, smysl pro orientaci a samozřejmě touhu po dobrodružství.

Krajina v okolí vysílače Kleť skrývá kešku Českého rozhlasu České Budějovice

Keška Českého rozhlasu České Budějovice má číslo GC5TFFW a je umístěna poblíž takzvaných mrazových srubů nedaleko vrcholu Kletě v Blanském lese. Autory jsou rozhlasáci z budějovické stanice, kteří pro vás připravují vysílání o celém jihočeském regionu na frekvenci 106,4 FM. První úspěšné lovce schránka odmění dárkovými předměty.

„Český rozhlas České Budějovice se věnuje řadě témat. I těm, které se týkají volného času či pohybu v přírodě. Součástí našeho programu jsou tradičně známé i méně známé informace a zajímavosti našeho kraje. Právě oblíbená hra geocaching většinu těchto věcí spojuje,“ říká ředitel regionální stanice a ve volném čase vášnivý „keškař" Zdeněk Duspiva.

Cesta k rozhlasové kešce je poměrně jednoduchá. Ke hledání úkrytu a jejímu úspěšnému odlovení není potřeba luštit žádné složité indicie. Více se dozvíte v listingu na adrese http://www.geocaching.com/geocache/GC5TFFW_70-let-na-jihoceske-vlne.

O tématu geocachingu, zážitcích s ním spojených a zajímavých keškách v jižních Čechách budeme na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice hovořit v pátek 22. května po 14. hodině s Petrem Němcem, členem jihočeské skupiny Rychlá rota.

Jihočeská keška patří do skupiny rozhlasových kešek pod jednotným názvem Hledej kešku s Českým rozhlasem. Všechny krabičky navádějí lovce na místa, která jsou spjata s historií československého vysílání. Keš Radiojournal se nachází u historické budovy Českého rozhlasu (dříve Československého) na Vinohradské ulici 12 v Praze 2, keš s názvem Karlínský Národní dům vás dovede do sídla regionálního vysílání Českého rozhlasu pro Prahu a Středočeský kraj a třetí keška je ukryta ve Kbelích u památníku prvního rozhlasového vysílání.

Hledání kešek je krásná zábava pro celou rodinu. Vypravte se s námi po stopách rozhlasového vysílání v České republice. Začít však můžete již dnes.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.