Budějovický Meteor vychovával nejlepší pozemní hokejistky. Teď klub znovu ožívá

17. červen 2018 08:56

Marta Daňhelová a Marie Sýkorová reprezentovaly Československo v roce 1980 na olympijských hrách v Moskvě. Tým pozemních hokejistek si tehdy přivezl nečekané stříbro.

Obě dámy patřily do českobudějovické líhně talentů, která byla vyhlášená v celé Evropě. „Patří rozhodně k nejlepším hráčkám v historii klubu. Tady na Meteoru bylo hodně hráčů reprezentace,“ říká Ivana Kosáčková, která si na nejlepší roky klubu pamatuje.

Také ona pozemní hokej hrávala a velmi dobře. „Hodněkrát jsme vyhráli mistra republiky, jezdili jsme každoročně na poháry mistrů evropských zemí,“ vzpomíná.

Jenomže pak přišla hubenější léta. Na vlastní kůži je prožívala Dominika Buchtová. „Mně bylo asi 14 let a bohužel jsme měli takové dvě trenérky, které na nás neměly moc času. Byli jsme ještě smíšené družstvo holek a kluků. Kluky to pak přestalo bavit, protože jsme nejezdili na zápasy, a úplně jsme se rozpadli. Od té doby byl na pět let konec,“ vysvětluje.

Fotbalista z Konga po sezóně domů nepoletí. Nevydělal ještě dost peněz

Elvis Mashike Sukisa, fotbalový útočník z Konga, který hraje ze českobudějovické Dynamo

Poslední zápas fotbalové Fortuna národní ligy čeká v pátek tým českobudějovického Dynama na stadionu Žižkova. Na trávník vyběhne i útočník z Konga Elvis Mashike Sukisa.

Teď vzali členové současného Meteoru zase osud pozemního hokeje pevně do svých rukou. Podle Ivany Kosáčkové začali u těch nejmenších. „Máme kroužky na školách i ve školce,“ připomíná.

Starší žáci, mladší žáci i benjamínci trénují dvakrát týdně. „Učí se pracovat s míčkem a hokejkou, také udržujeme kondičku,“ dodává Dominika Buchtová.

Ambice nového Meteoru jsou vysoké – hrát nejvyšší ligu. Nakročeno mají, zbývá vrátit Meteor tam, kdy býval před třiceti lety, kdy z klubu vyrážely reprezentantky až na olympijské hry.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související