Budějovický lékař Vladimír Svoboda utekl před režimem, dnes už má domov ve Velké Británii

9. prosinec 2017

Vladimír Svoboda si už jako gymnazista na vlastní kůži vyzkoušel, co dovede komunistický režim. Za články, které psal pro studentský časopis a které nikdy nikde nevyšly, se na začátku oktávy ocitl ve vazbě.

Přiřadili jej k protistátní skupině Erkvie, jejíž členové dostali vysoké tresty. Svobodovi tehdy přálo štěstí. „Psací stroj, na kterém jsem ty články psal, se naštěstí ztratil - kuriózní je, že ho nejspíš ukradl vyšetřovatel. A tak proti mně chyběly důkazy a já jsem všechno popřel. Pustili mě, ale komunisty jsem pak pochopitelně moc rád neměl,“ vzpomíná.

Otec Vladimíra Svobody byl advokát, matka původně studovala medicínu, ale po narození synka zůstala v domácnosti. Hezké dětství a mládí skončilo v roce 1942, kdy za heydrichiády přišla rodina o otce. Po roce 1948 se přes politické těžkosti podařilo Svobodovi odmaturovat a dokonce se dostal do Plzně na medicínu.

Protože jej vždycky bavila fyzika a chemie, specializoval se na radioterapii. „Celý život jsem se při své práci setkával s onkologickými pacienty. V medicíně musíte stále počítat s lidskými tragédiemi a vyrovnávat se s nimi. To víte, že jsem neměl vždycky úplně klidné spaní,“ přiznává.

Důležitým mezníkem v životě Vladimíra Svobody a jeho rodiny byl rok 1968. Tehdy se rozhodl odejít z Československa a začít nový život ve svobodném světě.

Dostal sice dobrou pracovní nabídku z Vídně, ale v Rakousku se mu žít nechtělo. „Nelíbila se mi představa, že moje děti budou mluvit německy. Navíc byla tehdy Vídeň plná agentů StB a my měli strach zůstat tak blízko sovětského vlivu,“ vysvětluje.

Nový domov našla rodina ve Velké Británii. Vladimír Svoboda se tam jako lékař dobře uplatnil. „Jenom jsem vůbec neměl čas na malování,“ připomíná svou životní zálibu. „Hledím si to vynahradit teď, když jsem v důchodu. Do Čech se vracím rád, ale nedá se nic dělat, domov už mám v Anglii. Za ta léta jsem si tam už zvykl, a navíc tam žijí moje vnoučata,“ uzavírá.

Životní příběh Jihočecha, který zakotvil v Anglii, si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio