Budějovická lípa okouzlila porotu soutěže Strom roku svým příběhem a zvláštním tvarem

1. červenec 2020 11:02

Lípa svatého Jana Nepomuckého u slepého ramene řeky Malše v Českých Budějovicích se dostala do finále soutěže Strom roku. Zaujala historickém příběhem a zvláštním tvarem. Je totiž 200 let stará, roste vodorovně nad cyklostezkou a podpírají ji dva špalky.

Teď na ní visí i oficiální informační tabulka o anketě. Dali ji sem studenti Česko-anglického gymnázia, kteří se stali patrony lípy. „Pověsili jsme tabulku o anketě a teď se tam ještě věsí přání pro strom. Já jsem napsala, ať dlouho žije a přináší zemi kyslík,“ řekla studentka Alžběta.

Ve finále celorepublikové soutěže Strom roku je dvanáct stromů se silným příběhem. U všech se osobně zastaví koordinátorka ankety Silvie Sanža Zeinerová z nadace Partnerství. „Na místě jsme proto, abychom zjistili, jaká je oblíbenost stromu a proč ho lidé vlastně mají rádi,“ vysvětlila.

O vítězi rozhoduje veřejné hlasování. „Hodnotit nebude porota, ale lidé. Každý, kdo budou chtít podpořit nějaký strom, může hlasovat, a to online nebo dárcovskou sms,“ uvedla Silvie Sanža Zeinerová.

Čtěte také

Její kolegyně Anna Poledňáková dodala, že letošní ročník soutěže je poměrně různorodý. „Máme tam několik lip, několik javorů, dokonce jabloň, borovici,“ vyjmenovala. Hlasování v anketě začne 21. července.

Historie budějovické lípy oslovila i Ninu Kernerovou, učitelku Česko-anglického gymnázia. „Je to lípa svatého Jana Nepomuckého, protože to je patron vorařů a tady na slepém rameni Malše se vozila sůl. Dočetla jsem se, že voraři chodili do hospody U Tří sedláků, tady parkovali vory a modlili se u svatého Jana Nepomuckého, aby se jim po cestě nic nepřihodilo,“ připomněla.

„Právě tady, kde je dnes slepé rameno, byla propust, kudy se vory spouštěly a pluly dál na Prahu. Proto je tu také svatý Jan Nepomucký jako patron vorařů, na počest jeho svatořečení v 18. století tady vysadili dvě lípy, jak je sázeli běžně ke každé kapličce,“ dodal učitel dějepisu Petr Klír.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související