Budějovicemi prošly tři tisíce studentů v maskách. Končí tak Majáles

29. květen 2015

V pátek 29. května vrcholí největší festival organizovaný studenty v republice – Budějovický majáles. Závěr akce tradičně patří průvodu masek a alegorických vozů a volbě krále Majálesu.

„V posledních letech se to ustálilo na počtu zhruba tři tisíce studentů. Do průvodu se zapojují téměř všechny budějovické střední školy a přidávají se i vysoké školy,“ popisuje hlavní organizátor Martin Pikous.

Každá škola si pro průvod zvolí nějaké téma a podle něj vyrobí masky a vyzdobí alegorické vozy. „Já si stále pamatuji na svou první účast v průvodu. Kdosi z naší školy tenkrát vybral téma postindustriální apokalypsa. Nikdo nevěděl, co si pod tím představit, ale pak jsme dostali instrukce a všichni dorazili ověšení dráty, haraburdím. Myslím, že já jsem měl na hlavě mikrovlnku,“ vypráví Martin Pikous.

Mezi obvyklá témata majálesového průvodu patří například filmové a seriálové postavy, Havaj, western, cirkus nebo vodní svět.

Na závěr organizátoři vyhlašují krále Majálesu. „Každá škola připravuje během festivalu vystoupení a lidé pak hlasují pro to nejlepší. Z vítězné školy je král se svou družinou,“ dodává Martin Pikous.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio