Budějovice znovu zažily středověk, v Železné panně je nová výstava o zakladateli města

4. září 2017

Jihočeská metropole se o uplynulém víkendu probouzela do středověku. Uskutečnila se zde totiž slavnost Železné a zlaté České Budějovice, při níž lidé mohli nasát atmosféru doby našich předků.

Nechyběla rytířská klání, kejklíři, tanečnice, dokonce se přísně trestalo nedodržování dobrých mravů a tu a tam si někdo postál dokonce na pranýři.

Slavností ožilo Piaristické náměstí, Zátkovo nábřeží i Sokolský ostrov. A kdo měl odvahu, navštívil nově otevřenou stálou expozici u Železné panny. Ta je věnovaná zakladateli města Přemyslu Otakarovi II. a připravil ji Spolek Města Otakarova.

„Přestože Přemysl Otakar II. založil nebo vylepšil na padesát měst na území České republiky, tohle je první výstava, která ho připomíná. Kdybychom hledali podobnou, museli bychom až do Rakouska,“ komentuje Jaromír Schell.

Autoři výstavy si podle něj při přípravě uvědomili, že Přemysl Otakar II. mimo meče ovládal dobře i diplomacii. „Neváhal využít zajímavé sňatkové politiky a stal se pánem sedmi zemí. I dnešní rakouští kunsthistorii, kteří se na něj dívají trochu s rezervou, připouští, že to byl první poměrně úspěšný pokus o evropskou integraci,“ dodává.

Na věž Železná panna vede 64 schodů. Návštěvník projde dvěma patry, která zaplnila právě výstava o Přemyslu Otakaru II., a ve třetím patře čeká pohádka. „To je takové pohlazení, protože jsme počítali, že když někdo přijde s dětmi, tak těm nemusí nic říkat helmy a meče. Je tu tedy i výstava věnovaná osobnostem Trnky a Borna. A posledním poschodím je sama Železná panna,“ uzavírá Jaromír Schell.

Slavnost Železné a zlaté České Budějovice nabídla rytířská klání
Slavnost Železné a zlaté České Budějovice

Pozvánka na výstavu v Železné panně zazněla v kulturním magazínu Kavárna. Ten dále nabízí rozhovor s hobojistou Vilémem Veverkou, který zahájil Hudební slavnosti Emy Destinové, recenzi filmu Po strništi bos nebo návštěvu výstavy 10+10 o historii galerie v Týně nad Vltavou.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio