Budějovice žijí hokejem. Z oken Černé věže visí vlajky Motoru

28. březen 2017

V oknech českobudějovické Černé věže zavlály vlajky Motoru. Vyvěsili je tam fanoušci domácího hokejového klubu, který v úterý večer vstoupí do baráže o hokejovou extraligu zápasem s Pardubicemi.

„Věž má tři okenice, vlajky budou v prvních dvou. V té třetí to být nemůže, protože je tam mechanismus. Plachta jde do prostoru ven a bude přitažena zpátky,“ popisoval při vyvěšování věžný Jan Vančura.

Podle Hanky Pavlíčkové z fanklubu Motoru je hlavním smyslem to, aby celé město žilo hokejem a hokejovou baráží. „Tu baráž si zasloužíme a doufejme, že se to povede,“ dodala žena, které ve fanklubu přezdívají Dračice.

Před hokejisty je dvanáct zápasů. „Bude to krůček po krůčku, ale věřím, že nejhůř druzí v baráži skončíme,“ myslí si Pavel Vágner, ve fanouškovském kotli přezdívaný Pajky.

V hokejovém klubu se na chvilku stala nejdůležitější osobou Marie Musilová. Stará se totiž o dresy Motoru, na které se po semifinále se Slavií nemohla ani podívat. „Tam se porvali a dresy měli celé roztrhané. Tři přijeli tak rozbití, že měli zničenou půlku dresu, tak jsem musela sednout a zašít. Všechno pořád spravuji,“ říká.

Zkrátka, hokejista, který chce do extraligy, musí být pořádně ustrojený. A také musí být zdravý. To je u útočníka a kapitána týmu Lukáše Květoně možná otázka ze všech nejzásadnější. „Snad naskočím, chtěl bych, s trenéry jsme o tom mluvili a mám dnešek na to se rozhodnout. Lepší už to asi nebude,“ komentuje.

Právě Lukáš Květoň ve své bohaté hokejové kariéře odehrál v extralize celkem 13 sezon. Po té letošní ve WSM lize může porovnávat. „Ta nejvyšší soutěž je o tom, že se tam dodržují hodně taktické pokyny. Každý hráč ví, co má dělat a plní to. My se musíme přizpůsobit té rychlosti a hrát jako tým, bojovat,“ myslí si.

Asistent trenéra Martin Štrba v tom zase tak velikou vědu nehledá. „Je to stejné, stejní hráči, mají stejnou výstroj, stejně velcí, stejně silní, není tam nic zvláštního. Jdeme do toho, připravili jsme se a zápas ukáže, jestli jsme se připravili dobře,“ dodává.

autor: kaj
Spustit audio