Budějovice oslavily půlmaratonskou premiéru třetím nejrychlejším časem v ČR

11. červen 2012

České Budějovice v sobotu 9. června ovládli běžci. Premiéra Budějovického půlmaratonu přilákala dva tisíce účastníků. Další tisícovky diváků vytvořily podél trati nevídanou strhující atmosféru. Počasí běžcům nakonec přálo. Celý den totiž na jihu Čech pršelo, až v podvečer se vyčasilo, a dokonce vyšlo slunce.

Závodníci vyběhli na trasu dlouhou něco málo přes 21 kilometrů. Z náměstí Přemysla Otakara II. se běžci vydali na Rudolfovskou třídu k viaduktu. Po obrátce běželi ulicí Na Sadech a Husovou na cyklostezku na Jiráskově nábřeží. Vltavu přeběhli po lávce pro pěší a pro cyklisty a po levobřežní komunikaci se přes Dlouhý most a ulicemi v centru města dostali opět na náměstí. Ve druhém kole na běžce navíc čekala malá smyčka v Pražské ulici.

Budějovický půlmaraton ozdobil skvělý výkon vítěze. Daniel Chebii z Keni ve svém prvním půlmaratonu běžel čas 59:49, což je třetí nejrychlejší čas na českém území všech dob! A sedmnáctý nejlepší letos na světě. Mezi ženami kralovala podle očekávání Tadelech Bekele z Etiopie za 1:10:54.

„Měl jsem hodně natrénováno. Proto jsem rád, že přestalo pršet a mohl jsem běžet tak rychle,” radoval se 27letý Chebii, který v cíli dlouho držel ruce nad hlavou v triumfálním gestu. Chebii až do 15. km vzorně spolupracoval s později druhým krajanem Henrym Kiplagatem, než mu utekl a ještě zrychlil. „Závod se mi moc líbil. Vítr jsem necítil, ale kostky na starém městě daly přece jen zabrat,” povídal druhý v cíli.

Mediálním partnerem Budějovického půlmaratonu byl Český rozhlas České Budějovice. Běhu se účastnil také náš zpravodaj Martin Pokorný, který cílem proběhl v čase 2:05. „Běželo se výborně. Ten závod měl fantastickou atmosféru, lidi stáli skoro podél celé tratě, fandili, povzbuzovali. A organizace snad ani nemohla být lepší. Měl jsem pocit, že nás běžce tam doslova rozmazlovali,“ pochvaloval si Martin Pokorný.

autoři: Miroslav Tichák , Jana Matznerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.