Brutální zásek. Pohodový víkend se proměnil v nonstop jízdu o život

Užívala si život s partou kamarádů. Občas si dala marihuanu, pak pervitin. Peníze brzy nestačily. Všechno měla vyřešit víkendová brigáda s kamarády na chatě.

Účinkují: Jaroslav Plesl, Markéta Hausnerová, Kamila Špráchalová, Lukáš Příkazký, Karolína Půčková, Dan Kranich, Ivan Řezáč
Odborná spolupráce a komentář: kpt. Pavel Rambousek, vrchní komisař ostravské policie
Scénář: Jitka Škápíková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 21. 11. 2018

Zpočátku to vypadalo jako pohodový víkend. Pomáhali vozit kameny z řeky na stavbu schodů, holky uklízely, zašly na venkovskou diskotéku a k tomu si všichni dohromady průběžně život zpříjemňovali pervitinem.

Nonstop jízda

Jí bylo 19. Přijela na chatu silně nachlazená, ale po drogách jako by o nemoci nevěděla. V sobotu večer se pohádala se svým klukem, který ráno odjel. Ona zůstala. Ještě s jednou kamarádkou a klukem, kterému chata patřila. Pak se přesunuli do jeho ostravského bytu.

Už dvě noci nespali ani pořádně nejedli, a tak se zase trochu „nakopli“. A právě tehdy zkolabovala. Dostala záchvat, škubala sebou. Přiváděli ji k sobě vlažnou sprchou, pak apaurinem. Zklidnila se. Uložili ji a konečně všichni usnuli. Ona se ale už ráno neprobudila.

Příliš pozdě na záchranu

Podle soudu zemřela v souvislosti s několikadenním kontinuálním užíváním pervitinu. Šestatřicetiletý majitel chaty byl uznán vinným z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a byl odsouzen ke 12 rokům vězení.

Se sedmiletým trestem od soudu odešel jeho třiatřicetiletý kamarád, který partu na chatu přivezl. Na základě odvolání mu byl trest snížen na dva roky s podmíněným odkladem na pět let. Jenom dívka vyvázla bez trestu.

Nebylo prokázáno, že by sama mrtvé pervitin dávala nebo prodávala. Podle znaleckého posudku nebylo ani možné jednoznačně říct, že by ji zachránila, kdyby ji včas odvezla do nemocnice. Oběti pervitinové jízdy už v té době nejspíše nebylo pomoci.

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související