Broušené flakony na parfémy z Jizerských hor obdivují i v Americe. A to už víc než sto let

2. únor 2021

V Josefově Dole v Jizerských horách se už koncem 19. století brousilo sklo a především skleněné flakony na parfémy, o které byl velký zájem i za oceánem. Většina brusičských dílen a dalších sklářských manufaktur a hutí postupem času zanikla, ale sklářská tradice v Jizerských horách žije dodnes. Sice v mnohem menším měřítku, ale stále je co obdivovat.

Brusičskou manufakturu v domku, kde se brousilo již před dávnými lety, obnovil v roce 1995 Jaroslav Pesničák. K broušení skla od nástrojařiny pak zběhl i jeho bratr Jan a na rozdíl od Jaroslava u sklářského řemesla zůstal.

Dům u cesty byl už původně postaven jako brusírna, což dokládá ve sklepě dochovaná transmise s litinovými koly, ze kterých byl přes ploché řemeny zajištěn pohon brusů v patře. Brusy dnes pohání elektromotory, ale jinak se toho ve výrobě moc nezměnilo. Stále jde o precizní ruční práci, kterou nemůže dělat každý.

Vzory na parfémové flakony čerpá Jan Pesničák hlavně z dochovaných, až 130 let starých forem

Vzory na parfémové flakony čerpá Jan Pesničák hlavně z dochovaných, až 130 let starých forem a kleští, do kterých si, stejně jako jiní brusiči před lety, nechává v hutích vyfouknout či vylisovat požadované tvary. A pak se pustí do pracného broušení a leštění.

Kromě parfémových flakónů můžete u Jana Pesničáka vidět i výrobu různého nápojového skla, váz, skleněných globusů, těžítek, svícnů, šperků a dalších drobností pro potěchu oka i ducha. Protože ruční výroba je na výsledku nejen vidět, ale i cítit. A nejlepší je to zažít. Kdo má zájem, může se do manufaktury Glass Pesničák v Josefově Dole po předchozí telefonické domluvě vydat a vše si prohlédnout na vlastní oči.

Spustit audio