Brigádníků je málo a jsou často nespolehliví. Pociťují to provozovatelé restaurací i ovocnáři

18. červenec 2022 11:02

Brigádníci v restauracích i v některých sadech na jihu Čech jsou nedostatkovým zbožím. Mezi mladými lidmi je jich čím dál míň. A když už přijdou, není na ně často spolehnutí. Proto je po brigádnících celé prázdniny neustále velká poptávka.

„Připravuji příbory během obědů, roznáším obědy,“ popisuje svou práci dvaačtyřicetiletá Pavlína, která začala chodit do českobudějovické restaurace Družstevní dům na brigádu letos v květnu.

„Teď chodím už jenom dvakrát týdně, protože jsem nově v kanceláři, dřív jsem chodila na obědy od pondělí do pátku. Chtěla jsem se vrátit do gastronomie, se kterou mám zkušenost. Druhým důvodem bylo vydělat nějaké peníze na podzim, protože nevíme, jestli nás zase nezavřou, a největším důvodem je, že jsem samoživitelka se dvěma malými dětmi,“ vysvětluje.

V této restauraci pracují i další brigádníci. Provozovatel David Ondriš ale nikdy neví, kolik jich daný den bude. „Naslibují, zavolají, pak buď nepřijdou, nebo přijdou jednou a dál už je nikdy nevidíme, telefon neberou. Funguje to akorát u těch starších brigádníků, ale co se týče mladých, je to pravdu špatné,“ říká.

Čtěte také

Čtyři až osm brigádníků potřebuje David Ondriš ve své restauraci zhruba od května do konce září. Nad nezájmem o práci kroutí hlavou. „Já tu situaci nechápu, ale děje se to všude, ostatní hospodští mají ty samé problémy. Padesát procent lidí, co se přijdou zeptat na brigádu, opravdu dorazí, a když se z toho pak deset procent chytí, je to super,“ dodává.

Studenti mají podle něj často nereálné požadavky. „Mnozí žijí v nějakém svém světě, čekají, že budou mít tři stovky za hodinu, že budou milionáři přes prázdniny, ale takhle to prostě v gastronomii nejde, ani na jiné na brigádě. Když si to práci osvojí, tak samozřejmě potom se peníze zvedají,“ připomíná.

Nedostatek brigádníků řeší každoročně i ovocnář Antonín Steinocher z Třebanic na Prachaticku. Letos bylo při sklizni třešní sice zájemců víc, ale někteří v sadech moc dlouho nevydrželi. „Letos se nám nějací brigádníci hlásili, ale přijde tak půlka, zkusí si práci, která je samozřejmě namáhavá, leze se na žebříky, a zjistí, že to pro ně není. Jsou nespolehliví,“ komentuje.

David Ondriš i Antonín Steinocher zatím neztrácejí naději na to, že se situace s brigádníky zlepší. Podle nich by k tomu mohlo pomoct neustálé zdražování a zvyšující se inflace.

Spustit audio

Související