Božena Němcová: Dobré kmotřinky. O dívce, která plakala perly, a když se smála, padaly jí z úst růže

23. leden 2022

Pohádka vyšla v dvousvazkové sbírce Národní báchorky a pověsti (1845-1847). Sbírka obsahuje příběhy odposlouchané na Domažlicku, na Slovensku a ve východočeských Ratibořicích, kterým Božena Němcová dala psanou podobu, aniž by lpěla na doslovném přepisu lidového vyprávění. Božena Němcová zemřela před 160 lety – 21. ledna 1862.

Božena Němcová v západních Čechách

V srpnu 1845 byl komisař finanční stráže Josef Němec převelen do západních Čech. V září jeho rodina opustila Prahu a přestěhovala se do Domažlic. Už během prvního roku svého domažlického pobytu napsala Božena Němcová další tři svazečky svých pohádek. Pohádkové příběhy začala psát už v Praze.

Čte: Taťjana Medvecká
Připravila: Jarmila Konrádová
Napsala: Božena Němcová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v Praze 2011

Sama si byla vědoma toho, že její pohádky nejsou doslovným přepisem slyšených příběhů, předělávala je, uhlazovala drsnosti, vypravovala dle nálady, jakou v ní vzbuzovaly. Bála se, že bude nucena, jak po ní chtěl nakladatel J. Pospíšil, vysvětlit, co je její a co národní.

„Mně to nedá, když slyším pohádku, ale docela převrácenou a zostuděnou, abych ji tak napsala, přidám, kde je potřeba, ze svého a to nehezké vynechám.“ Kritici z dalších pohádek a báchorek převyprávěných Boženou Němcovou příliš nadšení nebyli, někteří jí vytýkali, „že jsou na národní tuze poetické“, jindy vadilo, že jsou příliš emancipované.

Logo

Během druhého roku svého pobytu v Domažlicích, za zimu a jaro 1846 a 1847, napsala Němcová mimo několika drobnějších referátů také poslední dva svazečky svých pohádek. Celkem sepsala sedm svazků, osmý už její nakladatel J. Pospíšil nechtěl tisknout, a ani sama autorka už neměla dostatek materiálu, ani energii na pokračování. Na podzim 1846 byl její muž přeložen z Domažlic do Všerub. Kvůli stěhování do malého německého hnízda jižně od Domažlic a kvůli celkovému vyčerpání na čas ustala v literární práci.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio