Borůvky na mnoho způsobů. Takové je Borůvkobraní v Borovanech

8. červenec 2017

Už třináctý ročník tradiční slavnosti Borůvkobraní přilákal do areálu kláštera a přilehlého parku v Borovanech tisíce návštěvníků. Letos u toho nechyběl Český rozhlas České Budějovice, který nejen pro své posluchače připravil živou kulinářskou šou Petra Stupky.

Sobotní program byl opravdu bohatý. Na podiu v zahradě hrála Jihočeská Podhoranka, známá všem milovníkům dobré dechovky z Písniček pro radost, s pěstováním zahradních borůvek poradil Pavel Chlouba, který pro Český rozhlas České Budějovice připravuje pořad Zelené světy, klášterním areálem voněly borůvkové dobroty, točilo se borůvkové pivo a děti bavily kejklíři nebo divadelní představení.

Kuchařské čarování Petra Stupky patřilo samozřejmě borůvkám. V letošním roce připravil lahodnou jáhlovou a pohankovou kaši s ovocným smoothie a zakysanou smetanou.


BOROVANSKÝ RECEPT NA VTIPNOU KAŠI OD PETRA STUPKY
Speciální borovanský žahour
Svařte stejné množství borůvek a vody a cukru, přidejte perníkové koření, vanilkovou pastu, a když se borůvky trochu povaří, vše zahustěte bramborovým škrobem rozmíchaným v troše vody. Nakonec přidejte trochu nasekané máty. Případně přidejte i trochu rumu (tuzemáku).
Borůvkové smoothie
Do mixéru 2 jablka i se slupkou, 2 banány, 3 hrnky borůvek, hrnek mléka, cca 500 ml bílého, tučného jogurtu a 4 lžíce sladké chilli omáčky – pak už jen rozmixujte.
Vtipná borovanská kaše
Do mléka dejte máslo, sůl, cukr, melasu a perníkové koření. Pak vše zahřej – stačí, jen aby mléko spíše bylo dost teplé než vřelé. Vmíchejte a metlou rozšlehejte v mléce pohankovou či jáhlovou instantní kaši a nechte vše krátce nabobtnat.
...kaši podávejte se smoothie, žahourem a trochou kysané smetany s rozsekanou mátou ze zahrádky a přitom se usmívejte a radujte neb podáváte kaši nejenom vtipnou, ale i lidsky přívětivou.

Na této ojedinělé gastronomicko - kulturní akci se vše točí kolem borůvek. K vidění je třeba soutěž v pojídání kynutých borůvkových knedlíků nebo Mistrovství světa v chytání borůvek do úst.

Na borůvkovém řemeslném jarmarku s občerstvením si lidé můžou koupit borůvkové džemy, lívance a koláče. Slavnost v Borovanech potrvá až do nedělní 22. hodiny.

Kuchařské čarovaní s Petrem Stupkou
autor: Miroslav Tichák
Spustit audio