Rychlý boršč s červenou řepou

Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.

Ingredience
  • 150 gramů červené řepy
  • 150 gramů mrkve
  • 150 gramů celeru
  • 100 gramů cibule
  • 60 gramů rajčatového protlaku
  • 100 gramů hlávkového zelí
  • 150 gramů brambor
  • 1 litr silného vývaru
  • olej
  • sůl
  • divoké koření
  • celerová nať
  • snítka libečku
  • 100 mililitrů kysané smetany
  • 70 gramů přepuštěného másla, nebo oleje

Na oleji, nebo přepuštěném másle nejprve osmahněte jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření).

Když cibule zesklovatí, přidejte rajčatový protlak. Trochu ho v základu osmahněte. Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory. Případně můžete brambory i nastrouhat.

Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi deset minut. Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál až do doby, kdy bude zelenina měkká.

Až v závěrečné části úpravy vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.

Vůbec není nutné, aby zelenina byla v polévce rozvařená, proto je celá příprava krátká. V případě, že nebudete mít vývar, nevadí, i vodou zalitá zelenina opečená na másle dá polévce výbornou chuť.

Co se zahušťování týká, zastávám názor, že samotné suroviny polévku zahustí, ale nemám nic proti tomu přidat do polévky třeba ječné či ovesné vločky. Naopak polévka bude mít vyšší výživnou hodnotu. Samozřejmě, že výčet surovin v úvodu receptu může doplnit třeba pórek, česnek, brokolice nebo kousek slaniny či klobásy.

Související

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

    Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.

  • Snadný řepný salát

    Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Vařená se hodí mimo jiné na saláty.