Bojnický oltář se po 80 letech vrátil na své původní místo

18. prosinec 2013

Doposud mohli návštěvníci obdivovat Bojnický oltář v Pětiúhelníkové věži Bojnického zámku. Oltář tvoří deset deskových obrazů. Jde o tabulové malby, které zobrazují Pannu Marii s malým Ježíškem, Krista a dalších světců.

V kapli museli muzejníci pro vzácný oltář vytvořit speciální podmínky. Je umístěn ve skleněném boxu s lokální klimatizací.

Umístění deseti deskových obrazů středověkého florentského mistra Narda di Cione v zámecké kapli si přál poslední feudální majitel zámku hrabě Jan Pálffy, který zemřel v roce 1908. Kdy a proč je z tamní kaple odstranili, není známo.

V roce 1933 pět největších obrazů z kaple ukradli zloději. Při prohlídce zámku se jako běžní návštěvníci nechali zavřít na chóru kaple. Následně se spustili po lanech, vybrali obrazy a přes malá okénka je vynesli do zámeckého parku. V roce 1934 policie našla obrazy ve Zlíně. Převezeny byli na restaurování do Prahy, kde se později dostali do Národní galerie.

Po rozdělení Československa byl oltář převezen zpět do Bojnic v roce 1995. Umístili ho v Pětiúhelníkové věži, kde muzejníci museli předtím vytvořit vhodné klimatické podmínky, stálou teplotu kolem 18 stupňů a 60procentní vlhkost. Díky tomu zůstaly obrazy v dobrém stavu. V současnosti je Bojnický oltář umístěn v zámecké kapli v prosklené lokální klimatizační jednotce, která patří mezi nejmodernější zařízení svého druhu v Evropě.

03027412.jpeg
autor: mst
Spustit audio