Blatenští rybáři čistí rybníky pomocí pásové žací lodě téměř celý rok

22. březen 2023 15:10

Dvacátý druhý březen je Světový den vody. Mnoho lidí v Česku se s ní po několikaletém suchu snaží lépe hospodařit. V krajině například vodu zadržují rybáři, kteří v posledních letech s jejím nedostatkem často bojovali. V Blatné na Strakonicku čistí speciálním strojem stoky, aby po dešti mohly srážky odtéct do rybníků.

Toto vysíkání vodních rostlin pomáhá nejenom zlepšovat prostředí v samotném rybníce, ale také lépe hospodařit s vodou, vysvětluje Václav Milota, obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba:

„Tento stroj nám pomůže rychleji a efektivněji stoky vyčistit, je možné s ním vysíkat i stoky meliorovat a vyhlubovat. My, jako rybáři, kteří hospodaříme v Prácheňsku, jsme v minulosti měli problémy s tím, že tady byl poměrně velký nedostatek srážek, zarůstaly nám rybníky dost razantně a hlavně se zanášely stoky.“

Po úpravách a vysečení je pak podle Miloty odvod vody z polí a luk přímo do rybníků rychlejší a efektivnější, voda zůstává v krajině déle, protože je v rybníku a neodpařuje se z vegetace.

Blatenští rybáři čistí rybníky pomocí pásové žací lodě téměř celý rok. Přestávají jen v době, kdy vodní hladiny zamrznou.

Jak to při takovém čištění vypadá, to si poslechněte v reportáži Jitky Cibulové Vokaté online.

Spustit audio