Blaničtí rytíři vytesaní z pískovce spí v jeskyni poblíž Rudky nedaleko Kunštátu

10. srpen 2019

Kunštátský řezník a starosta František Burian se ve 20. letech minulého století rozhodl, že v okolí města vybuduje něco, co by se stalo hojně navštěvovaným turistickým cílem. A tak nechal v kopci jménem Milenka v nedaleké Rudce vyhloubit jeskyni plnou do pískovce vytesaných Blanických rytířů.

Sochy vytesal přímo na místě Stanislav Rolínek, sochař-samouk. „Dostal pak prezidentské stipendium pro studium na pražské akademii. Strávil tam ale jen rok, víc mu nedovolilo jeho chatrné zdraví. Zemřel v pouhých 29 letech na tuberkulózu plic,“ vysvětlila průvodkyně jeskyní Josefa Popelková.

Pro vážně nemocného Stanislava Rolínka nebyla práce na sochách Blanických rytířů vůbec jednoduchá. Prašné prostředí uměle vyhloubeného jeskynního systému jeho zdravotnímu stavu rozhodně neprospělo. Práci ale zvládal velmi rychle, i na více než čtyřmetrovou jezdeckou sochu svatého Václava potřeboval řádově jen měsíce.

„Svatý Václav je určitě nejkrásnější socha v jeskyni, je to Rolínkovo vrcholné dílo. Bohužel ale také dílo poslední, protože krátce po jeho dokončení zemřel,“ prozradila Josefa Popelková. Některé sochy tak Stanislav Rolínek nestihl dokončit vůbec a zůstaly po něm jen nahrubo opracované obrysy. O jejich dokončení do alespoň trochu rozeznatelné podoby se postaral sám autor myšlenky František Burian.

Stanislav Rolínek je autorem všech těchto soch, ale neproslavil se. Zemřel totiž na tuberkulózu

V Jeskyni Blanických rytířů u Rudky ale nejsou k vidění jen sochy bojovníků. Uvnitř najdou návštěvníci také sošky trpaslíků a před vchodem do jeskyně dokonce obrovského lva. Poblíž jeskyně stojí torzo někdejší sochy prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Jeho sochu vytvořil rovněž Stanislav Rolínek, v době svého vzniku patřila k největším v Evropě. Za okupace byla bohužel zničena a zůstaly z ní jen boty a silueta ve skále.

Jeskyně Blanických rytířů a sochy v jejím okolí jsou součástí zajímavého areálu, který doplňuje smyslová zahrada. „Turisté u nás mohou navštívit i kamennou Burianovu rozhlednu, která se tyčí na kopci Milenka nad námi. Za dobrého počasí je z rozhledny vidět Pálava anebo Jeseníky,“ popisuje průvodkyně.

Jeskyně je otevřená celoročně. V zimě je v provozu o víkendech, v hlavní turistické sezónně denně kromě pondělí.

autor: hon
Spustit audio