Blanice na Prachaticku dosáhla první stupeň povodňové aktivity. Výška řeky přesáhla metr

10. červen 2020 08:51

Hladina Blanice v Jihočeském kraji stoupla na první stupeň povodňové aktivity. Výška řeky na stanici Blanický mlýn na Prachaticku ráno dosáhla 120 centimetrů. Právě Prachaticko je oblast, kde v úterý a v noci na středu v regionu nejvíce pršelo.

„Největší srážky byly na Šumavě a v podhůří Šumavy. V Churáňově od úterního rána spadlo 40 milimetrů vody,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Dodal, že situace na jihu Čech byla na řadě míst dost odlišná. „Například na severozápadě kraje spadl jen milimetr,“ řekl.

Hladina Blanice se ve stanici Blanický mlýn zvedla za posledních 24 hodin o 70 centimetrů. Právě hranice 120 centimetrů představuje první stupeň povodňové aktivity.

Podle předpovědi bude během dne déšť ustávat. Přesto nelze vyloučit, že některé řeky právě na Šumavě dosáhnou stupně povodňových aktivit. Jaroslav Hintermüller uvedl, že region nezasáhl přívalový déšť, spíš se jednalo o setrvalé pršení.

Aktuální informace o stoupání či klesání hladiny řek najdou lidé mimo jiné na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související