Bílý nátěr kmenů, proč, čím, kdy a jak se provádí. A úžasný svět kompostů

13. listopad 2020

Snad není zahrady, která by neprodukovala alespoň malé množství organického odpadu. S organickým odpadem nakládá každý po svém, někdo ho jenom vkládá do hnědé bio popelnice, velká část zahrádkářů se snaží tuto vzácnou hmotu využít a předělat ji hmotu ještě cennější, kterou nazýváme kompost.

Anglický zahradník Tobby Buckland v jednom televizním pořadu řekl, že „V dnešní době je všechno za peníze, jenom listí ze stromů padá zdarma jako dar z nebes.“  Je to jasná výzva ke všem majitelům zahrad, aby kompostovali, co jim síly stačí.

Zelené světy - kompostér

Kompost můžeme využít na mnoho způsobů. Za jistých okolností pro přímé pěstování rostlin, jinak jako organické hnojivo, nebo báječný prostředek pro vylepšení struktury půdy.

Kvalitní kompost může vzniknout i z obyčejné hromady různých organických zbytků, na soukromých zahradách se obvykle používají tzv. kompostéry, které v sobě spojují funkčnost i jistou míru estetiky. Kompostérů může být mnoho typů, některé jsou hezčí, jiné méně. Důležité ovšem je, aby se do kompostéru dostával pravidelně i vzduch, který je důležitým katalysátorem kompostovacího procesu.

Aby vše fungovalo, jak má, je důležité, aby součástí kompostu byly organické zbytky různého původu, nejenom posečená tráva, ale i listí, větvičky, natě bylin, slupky zeleniny, hnůj hospodářských zvířat či skořápky vajec. Za pomocí neviditelných bakterií a viditelného drobného hmyzu a žížal se odumřelé části rostlin mění na opravdový zahradnický poklad.

Zelené světy - prosévání
autor: Pavel Chlouba
Spustit audio