Bikerka radí, jak se obléci na cyklistiku v chladném počasí a jak uložit kolo na zimu

10. listopad 2016

Podzim a stále chladnější počasí ještě není důvodem pro to, abyste okamžitě uložili kolo do sklepa. Známá bikerka Tereza Votavová podotýká, že jezdit se dá skoro celý rok. „Je to jen o tom, že člověk je zvyklý na slunce a v sychravém počasí se mu nechce. Když ale máte dobré oblečení a vyjedete, tak je nakonec úplně jedno, jestli je chladno nebo prší,“ říká.

Dnes už je podle ní možné pořídit opravdu dobré oblečení, které ochrání před chladem i deštěm. „Důležité je vybrat si oblečení, které vám sedí. Někdo má raději teplejší silnější vrstvy, někdo slabší. Základem ale je vzít si navrch něco nepromokavého, co dýchá. To pak doma jen sundáte, oklepete a jste v suchu,“ popisuje bikerka.

Zastává názor, že je lepší mít jeden komplet dražšího oblečení, které plní dobře svou funkci, než troje levnější oblečení, se kterým nejste spokojení. „Já jsem zastánce vrstvení. Mám radši víc vrstev, které mohu podle potřeby svlékat. Tak se dá mnohem lépe vychytat ideální teplota. Dnes už je oblečení různě zateplené, takže si každý vybere podle toho, co má rád,“ připomíná Tereza Votavová.

Když se nakonec rozhodneme, že nyní už na kole skutečně až do jara jezdit nebudeme, je potřeba bicykl správně uložit. „Doporučuji nechat udělat servis, promazat, zkrátka udělat generálku, která je často potřeba, zvlášť když se o kolo přes sezonu nestaráme, jak bychom měli. Pak můžete vyčištěné kolo uložit. Je celkem jedno, kde ho budete skladovat, ale každopádně než zase vyjedete, měli byste ho znovu zkontrolovat,“ radí.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio