Bikerka pořádá dámské jízdy a učí ženy, jak vyměnit píchlou duši

27. květen 2016

Jakousi specialistkou na ženy-cyklistky se stala po skončení závodní a reprezentační kariéry bikerka Tereza Votavová. Pořádá pro ně nejrůznější akce a předává své zkušenosti. Spojila tak lásku ke kolům s oborem, který vystudovala.

Jedna dámská cyklistická jízda se uskutečnila před nedávnem i okolo Českých Budějovic. Tereza Votavová chce přivést více žen k volnočasovému ježdění na kole. „Myslím, že my ženy si neumíme úplně najít čas na sebe. Jezdíme na kole na nákup, protože to je potřeba, ale už nevyrazíme jen tak na projížďku,“ komentuje.

Další potíž může podle ní být v ženské obavě z techniky. „Spousta žen si neumí kolo na jízdu připravit a nedejbože kdyby se jim pak s kolem něco stalo v lese, to si neumí opravit. Také proto ale děláme tyhle akce, které by měly pomoci k té soběstačnosti,“ dodává.

Navíc dodává důležitou zkušenost: „Není ani tak důležité umět si kolo opravit, ale mít s sebou všechny potřebné věci. Pak už se vždycky někdo, kdo vám to opraví, najde.“

Výměny píchlé duše se ale podle ní rozhodně nikdo nemusí bát. „Je dobré vozit s sebou náhradní duši - je to lepší, než pak v lese lepit tu píchlou. Jen povolíme osu a vyndáme kolo, vezmeme montpáky, začneme otevírat plášť a vyndáme duši, vyměníme, vrátíme zpátky plášť, nafoukneme kolo a vracíme ho do rámu,“ popisuje.

Úplně nejlepší je samozřejmě snažit se nehodě předejít. „Píchnutí o trn nebo ostrý kamínek se asi úplně vyvarovat moc nedá, ale pomůže, když v rizikovém terénu nebrzdíte. Kolo se pak rychle odvaluje a není tolik času na nehodu. Jinak je dobré vyhýbat se ostrým obrubníkům, dírám s ostrými hranami, odvodňovacím kanálům,“ radí Tereza Votavová.

Při dámské cyklojízdě zdolaly ženy 26 kilometrů na trase okolo Českých Budějovic

Všem ženám cyklistkám doporučuje vyrazit na kole opravdu do terénu, do lesa. „Les dodá energii, zážitek, jaký jinde nezískáte. Navíc je to v lese mnohem bezpečnější než na silnici nebo na cyklostezce kde musíte vyhýbat bruslařům, kočárkům a podobně. Lesní ježdění je prostě fajn,“ komentuje.

Podle stejné filozofie byla naplánována trasa první dámské cyklojízdy z Budějovic. Účastnice urazily 26 kilometrů. „Jsem nadšená, bylo krásné počasí, půjčily jsme si jiná kola a byl to zážitek. Jinak jsem cyklistka spíš příležitostná, ale takové akce by se mi líbily. Myslím, že je tu řada žen, které nemají s kým jezdit a určitě to uvítají,“ pochvalovala si účastnice Markéta.

Jihočešky se dalších jízd dočkají. Bude je organizovat Lucie Hofmanová. Ta už má pár nápadů na další vhodné trasy. „Jsem ráda, že jsme se sešly na první dámské jízdě a že z toho vznikl z toho záměr na další vyjížďky. Budeme plánovat například krátké projížďky v týdnu po pracovní době,“ doplnila.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio