Bezzásahová plocha šumavského národního parku by v roce 2060 měla dosáhnout tří čtvrtin jeho rozlohy

23. září 2020 14:00

To by mělo platit na základě nových zásad péče od příštího roku. Tento navrhovaný dokument zásad péče ještě musí schválit Rada Národního parku Šumava a následně také ministerstvo životního prostředí. Novináře o tom v úterý informovalo vedení Národního parku Šumava.

Zásady péče jen upravují režim zón národního parku, které jsou dané zákonem, uvedl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený s tím, že: „Dávají cíl a směřování národního parku k naplnění dlouhodobého cíle. A tím je na většině území uvolni

Šumavský národní park vznikl v roce 1991 a rozkládá se na ploše více než 680 kilometrů čtverečních na území Jihočeského a Plzeňského kraje.

t přírodní procesy a na jasně definované části se trvale starat o ekosystémy s cílem vysoké druhové rozmanitosti.”

Podle něj zásady péče definují, jak dosáhnout nastavené zonace území. Od letošního března je Národní park Šumava rozdělen do čtyř zón. V té s nejpřísnějším režimem ochrany přírody se nachází 27,7 procenta území. Jedná se o plochu určenou pro nerušený průběh přírodních procesů.

Na opačném pólu zonace je takzvaná kulturní krajina, do níž spadají hlavně osídlené části Šumavy. Momentálně zóna kulturní krajiny zabírá 1,2 procenta národního parku. Stejnou rozlohu by měla mít i v roce 2060. Nyní navrhované zásady péče mají platnost na 20 let.

„Jejich dlouhodobým cílem je ale rok 2060, kdy bychom právě chtěli mít bezzásahové území na 75 procentech parku," podotkl Hubený. K navrženým zásadám péče se ode dneška po dva měsíce může vyjadřovat veřejnost.

„Podněty budeme vypořádávat průběžně a to až do konce letošního roku," uvedl Hubený.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio