Bezpečnější doprava ve Vysokém Mýtě. Pomůžou nové semafory a povrch

6. červenec 2018 08:15

Přechody pro chodce ve Vysokém Mýtě budou brzy bezpečnější a řidiči se můžou těšit na pohodlnější průjezd městem.

Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s radnicí ve Vysokém Mýtě nechají upravit asi 2 kilometry dlouhý úsek na silnici I/35, kudy denně projede okolo 20 tisíc aut. S opravami první části vozovky už silničáři začali.

„Předmětem prací je především odfrézování stávajících asfaltových vrstev, recyklace podkladních vrstev za studena v místě z důvodu odstranění trvalých deformací vozovky a pokládka nových asfaltových vrstev,“ říká tiskový mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Čtěte takéJízda na červenou se nevyplatí, Vysoké Mýto bude přechody sledovat kamerami

Opravovaný úsek vede od obchodního domu Lidl po křižovatku s ulicí Generála Svatoně. Řidiči tam musí počítat s částečnou uzavírkou. „Podle harmonogramu by měly být práce dokončeny do 14. srpna. Cena stavby je téměř 16 milionů korun bez daně,“ doplňuje Rýdl.

Po dokončení opravy této části vozovky začne rozsáhlejší stavební akce za víc než 50 milionů korun, kterou silničáři naplánovali ve spolupráci s městem.

„Připravili jsme stavební úpravu křižovatek na silnici I/35 v úseku od konce předchozí stavby po okružní křižovatku na výjezdu z Vysokého Mýta směr na Litomyšl. Zároveň bude provedena rekonstrukce stávajícího křížení a doplnění nové světelné signalizace na těchto křižovatkách,“ pokračuje Jan Rýdl.

Plynulý průjezd na zelenou vlnu

Nové semafory budou na dvou místech, a to na křižovatce s ulicí Pražskou a u Lidlu. Se stávající světelnou signalizací na průtahu vytvoří tzv. zelenou vlnu. Díky tomu by měla být doprava přes město plynulejší.

Začátek prací je závislý na přidělení dotace, řekl to starosta Vysokého Mýta František Jiraský ze sdružení Nestraníci. „Čekáme na oficiální potvrzení dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, abychom mohli podepsat smlouvu o dílo. V případě, že dotaci obdržíme, což tak nějak předpokládáme, tak by ta akce začala fyzicky na silnici na konci srpna, začátkem září.“

Semafor, silnice, chodníky. Začíná velká oprava Masarykova náměstí

Propadlá vozovka na Masarykově náměstí v Pardubicích

Pardubické Masarykovo náměstí čeká o prázdninách velká oprava. Silničáři spraví vozovku, která patří kraji, radnice nechá dát nový povrch na rozbité chodníky, přibydou také nové lavičky a stojany na kola.

Při úpravách dělníci také osadí semafory pro chodce na přechodech u bazénu a u autobusového nádraží. Vysunutím některých chodníků do vozovky zároveň zkrátí délku k přecházení na několika místech hlavní silnice.

Úpravy křižovatek a přechodů by měly být podle Jana Rýdla hotové do konce roku. „Do konce roku stihneme kompletní pracovní úpravy včetně křižovatek, v roce 2019 vyměníme asfaltové vrstvy s použitím gumoasfaltů kvůli snížení hluku ze silničního provozu.“

Kromě zmíněných úprav město do konce roku plánuje na silnici I/35 také zavedení kontroly jízdy na červenou.

Spustit audio