Bezdomovci nechali naočkovat své psy. Vakcíny dostali zdarma

22. listopad 2015

Před českobudějovickou sportovní halou vzniklo ve čtvrtek provizorní očkovací středisko pro psy bezdomovců. Veterinární ošetřovna Zlatá stoka zajistila naočkování, odblešení a odčervení zvířat zcela zdarma. Pro vakcínu proti vzteklině si pro své čtyřnohé přátele přišla téměř dvacítka lidí bez domova.

„Touto akcí bychom chtěli přispět k větší bezpečnosti ve městě, jak v psí populaci, tak potažmo i v lidské. Řada onemocnění psů je totiž přenosná i na lidi, například škrkavka nebo vzteklina,“ říká veterinářka Veronika Krepsová.

„Jsme rádi za to, že nám takhle pomůžou, náš pes byl očkován, jen když se narodil,“ komentoval jeden z bezdomovců.

Veterinářce asistovala Martina Růžičková z odboru životního prostředí budějovického magistrátu, která také předala majitelům psů potvrzení o očkování.

Městská policie je přivolána k napadení člověka psem jednou až dvakrát měsíčně. V případě, že je majitelem zvířete člověk bez domova, musí řešit právě i chybějící očkování. „Strážníci pak shromažďují všechny důkazy a ti psi samozřejmě ve většině případů skutečně očkovaní nejsou,“ uvedla mluvčí městské policie Věra Školková.

Strážníci, veterinářka i majitelé psů se shodli na tom, že se jedná o velmi užitečnou akci. Za rok by se tedy měla na stejném místě opakovat.

Spustit audio