Bernsteinova Mše nemá žádné hranice, a to mě láká, říká Vojta Dyk, který ztvární hlavní roli

9. únor 2016

Přípravou nového nastudování velkolepé Mše Leonarda Bernsteina nyní žije hudebník a herec Vojta Dyk. V titulní roli kněze Celebranta ho lidé uvidí i v Českých Budějovicích. Představení odehraje společně se stovkou dalších účinkujících 10. března v pavilonu T na výstavišti.

Popsat roli Celebranta podle něj není úplně jednoduché. Mše je totiž hlavně hudební dílo, i když nové nastudování bude zároveň hodně divadelní. „Je to mladý muž, věří v sebe a pravděpodobně i v Boha a do toho mu do kostela vtrhnou lidé, kteří víru zpochybňují. A on se je snaží přesvědčit, že i v dnešní době mohou lidé věřit a že je to poněkud výhodnější,“ popisuje Vojta Dyk.

Mši napsal Leonard Bernstein v roce 1971 na objednávku Jacqueline Kennedyové. Dílo tenkrát v silně věřící Americe vyvolalo velké emoce, šokovalo. „Je tam například scéna, kdy kněz tančí skoro nahý na oltáři, což tehdy bylo silně provokující. Nyní se představení snažíme uzpůsobit dnešnímu divákovi a mám pocit, že problém není v tom, že by lidé nevěřili v Boha, ale že nevěří sami v sebe,“ dodává Vojta Dyk.

Za krásné na Mši považuje, že ji nelze zařadit do hudebního žánru. „Bernsteinova tvorba obecně se nedá zaškatulkovat. On neměl žádné hranice, což mě láká, a ve Mši je to vlastně dovedené do extrému. Všechno se prolíná s takovou grácií, že pro mě je to jedno ze stěžejních děl 20. století. Je to prostě všehochuť, ale geniálně udělaná,“ dodává.

Vojta Dyk vystupoval v Mši už při prvním českém uvedení v roce 1997, kdy zpíval roli Chlapce. Nyní bude u nás poprvé představena zredukovaná verze, kterou sám Leonard Bernstein speciálně upravil pro menší obsazení a menší sály. Přesto se na jevišti objeví sto lidí.

V hlavní roli předvede herec a zpěvák něco trochu jiného než obvykle. „Není to moje úplně typické zpívání. Já se věnuji spíš popu a občas si odskočím ke klasice. A ta role je psaná spíš pro někoho, kdo se věnuje klasice a občas si odskočí k popu. Takže to pro mě byla také výzva,“ uzavírá.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.